Operatoren maken het je graag moeilijk bij het opzeggen van je gsm-abonnement. Hier zijn enkele tips om onaangename verrassingen te voorkomen.?

1. Check vooraf hoelang je contract nog loopt. Sinds vorig jaar moet de vervaldatum van elk abonnement vermeld worden op de factuur.

2. Probeer op voorhand in te schatten welke opzegvergoeding je zal moeten betalen bij een vroegtijdige stopzetting van het contract. De stopzettingskosten worden gewoonlijk berekend op basis van de resterende duurtijd van het contract. Hoeveel je betaalt per resterende maand hangt af van de bepalingen in het contract. Dat kan een vaste abonnementsprijs zijn per maand, het gemiddelde verbruik van de laatste drie maanden, enzovoort. Sommige operatoren beperken de maximale opzegvergoeding per nummer tot 150 euro.

3. In de ‘kleine lettertjes’ van een contract of bij de klantendienst van je operator kan je inlichtingen vinden over de berekening van de opzeggingskosten. Als je informatie ontvangt via de telefoon, vraag dan om de info schriftelijk of per mail te bevestigen. Dring aan indien nodig.

4. Beslis je om de abonnementsperiode volledig uit te zitten, stuur dan een aangetekende brief naar de operator met de vraag om het abonnement stop te zetten vanaf de vervaldatum van het contract. Vraag om vanaf die datum over te stappen op een prepaidsysteem. Zo vermijd je dat je nummer wordt afgesloten. Je kan je nummer dan nadien laten overnemen door een andere operator.

5. Bij hoge opzeggingskosten kan het goedkoper zijn om het abonnement niet af te sluiten maar te wijzigen naar het goedkoopste abonnement dat je operator aanbiedt. Zo kan je je nummer laten inslapen tegen minimale kosten. Vraag een nieuwe simkaart aan bij een andere operator en werk daarmee verder. Uiteraard moet je dan wel bereid zijn om van nummer te veranderen.

External links

De Standaard Online