Na Nederland gaat ook België Street View onderzoeken. De wagens van Google verzamelden zonder toestemming wifi- en persoonlijke gegevens.

Het is het federaal parket dat op verzoek van de Privacycommissie het onderzoek voert, schrijft De Morgen. De bedoeling is uit te zoeken of het bedrijf de wetten op de privacy heeft geschonden terwijl het met de Street View-wagens rondreed.

Die kans is echter heel groot, want Google werd eerder deze week nog veroordeeld door het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens. Dat is de tegenhanger van de Belgische Privacycommissie. Daarbij moet de zoekgigant een boete van één miljoen euro betalen.

Ook in andere landen wordt onderzocht in welke mate de wagens van Google privacywetten overtraden.

Nog niet online in België
Street View is in ons land nog steeds niet beschikbaar, maar de opnames zijn al wel gebeurd. Normaal zouden de fotograferende wagens van Google enkel foto’s en locaties bijhouden. Maar wereldwijd werden er ook wifinetwerken vastgelegd, inclusief het MAC-adres. Dat is het unieke identificatienummer van een router.

In sommige gevallen werd de privacy nog meer geschonden. Zo zijn mogelijk ook persoonlijke gegevens zoals internetverkeer, wachtwoorden en e-mails verzameld op het moment dat gebruikers op een onbeveiligd netwerk zaten en de wagens passeerden.

Onbedoeld
Google zelf heeft spijt van het voorval en zegt dat het nooit de bedoeling was om de gegevens te verzamelen of te bewaren. Het heeft de vergissing destijds zelf vastgesteld en vervolgens publiek gemaakt, wist een woordvoerder van Google Nederland eerder deze week nog te vertellen aan ZDNet rond de Nederlandse veroordeling.