De grootste zoekmachine ter wereld investeert 168 miljoen dollar in een centrale op zonne-energie. Het gaat om de grootste centrale in zijn soort.

De centrale zelf wordt op dit moment gebouwd door BrightSource Energy in de Mojavewoestijn van Californië (VS). Volgens Google is het de bedoeling dat de centrale in 2013 klaar is. Vanaf dan zou deze 392 megawatt aan groene stroom produceren.

Het gaat echter niet om een verzameling zonnepanelen, maar wel om een zogenaamde torencentrale. Hierbij zet men een veld vol spiegels (heliostats). Die sturen de opgevangen zonnestraal naar een ontvanger boven aan een toren. Die zonnetoren zorgt zo voor stoom die een klassieke turbine en generator aandrijft, die op hun beurt stroom genereren.

In totaal zal de centrale in de Mojavewoestijn 173.000 heliostats (met elk twee spiegels) bevatten. Eerder investeerde het bedrijf al tientallen miljoenen dollars.

Volgens Google zijn dergelijke torencentrales zeer efficiënt. Het project produceert het equivalent aan stroom dat verbruikt wordt door negentigduizend auto’s. In totaal wordt de levensduur van de centrale op 25 jaar geschat.

External links

Investing in the world’s largest solar power tower plant