Met de lancering van Firefox 4 nog vers in ons geheugen geeft Mozilla de eerste details over Firefox 5 vrij. Die browser moet eind juni klaar zijn.

Tussen de lancering van Firefox 3 en Firefox 4 zat maar liefst drie jaar. Mozilla schakelt vanaf nu enkele versnellingen hoger en lanceert dit jaar zowel versie 5, 6 als 7 van zijn populaire openbronbrowser.

Chrome inspireert
Mozilla wil negen nieuwe functies toevoegen, maar mogelijk worden er een paar daarvan doorgeschoven naar Firefox 6 of 7. Dat meldt ConceivablyTech. Er zijn enkele aanpassingen gedaan aan de gebruikersinterface en een paar nieuwe functies toegevoegd. Daarnaast speelt Mozilla leentjebuur bij concurrent Google. Enkele functies die hun waarde hebben bewezen in Chrome worden overgenomen.

Een eerste nieuwigheid, die sinds kort beschikbaar is in de Chromium-openbronversie van Googles browser, is de mogelijkheid om meerdere tabbladen te selecteren. Die kun je dan gezamenlijk verplaatsen of samen sluiten. Verder wordt de pagina aangepast die getoond wordt als je een nieuw tabblad opent, kunnen extensieontwikkelaars werkbalken toevoegen en wordt de voortgang van uploads weergegeven.

Ingebouwde pdf-lezer en mp3-speler
Mozilla vervangt de thuisknop van Firefox in versie vijf door een permanent tabblad. De browser krijgt net als Chrome een geïntegreerde pdf-lezer, en op termijn moet je ook andere bestandsformaten waaronder mp3 in je browser kunnen openen.

Firefox 5 gaat ook contextmenu’s voor tabbladen ondersteunen. Dat betekent dat websiteontwikkelaars een menu kunnen vullen met specifieke opties. In het geval van Facebook kun je via een dropdownmenu in het tabblad snel naar bijvoorbeeld je berichteninbox of vriendenlijst navigeren.

Focus op sociale netwerken
Aanmelden op bijvoorbeeld Facebook zal met Firefox 5 minder frequent hoeven te gebeuren. De browser houdt je via een geïntegreerde identiteitsmanager ingelogd en ondersteunt ook meerdere profielen.

De laatste maar misschien wel meest ingrijpende toevoeging is de mogelijkheid om pagina’s te delen op je favoriete sociale netwerken via de URL-balk. Een pictogram van een papieren vliegtuigje naast het bladwijzericoon biedt een keuzemenu waar je een netwerk kan selecteren.