Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Adolescenten die ’s avonds nog computergames spelen, op het internet surfen of gsm’en, riskeren slaaptekort. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Vrije Universiteit Brussel bij 1.298 Vlaamse adolescenten tussen 14 en 20 jaar. De resultaten werden vrijdag voorgesteld.

Door het gebruik van elektronische media voor het slapengaan ga je op een later tijdstip naar bed, lig je langer wakker en slaap je minder.

Uitslapen in de les
Opvallend is dat de helft van de jongeren (49,7 procent) een tekort aan slaap aangeeft en dat ruim 30 procent kampt met veel tot heel veel slaperigheid tijdens de les.

Verder is er een grote onderlinge afwijking tussen de uitgerustheid tijdens de week en de uitgerustheid in het weekend. Zo meent slechts 11 procent van de adolescenten uitgerust te zijn in de week, tegenover 63 procent in het weekend.

Tv op de kamer
Daarnaast stellen de onderzoekers vast dat vier op de tien jongeren een televisie op de kamer hebben, vijf op de tien een computer, acht op de tien een gsm, drie op de tien een PlayStation en ten slotte zeven op de tien een mp3-speler.

Uit de resultaten blijkt dat vooral het gebruik van internet, gsm en computer- of videospelletjes, en in mindere mate het gebruik van televisie, tot een tekort aan slaap en een verhoogde slaperigheid overdag leidt.

Ook het luisteren naar muziek in het uur voor het slapengaan, zorgt voor een langere inslaaptijd en een verminderde slaapduur.