De klokkenluiderssite Wikileaks is genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Andere genomineerden zijn de Russische mensenrechtenactiviste Svetlana Gannoesjkina en een aantal Cubaanse dissidenten.

Het Noorse Nobelcomité heeft voor de vredesprijs van 2011 in totaal 241 nominaties binnengekregen, een recordaantal.

Genomineerd door Noorse parlementariër
Het comité zelf zwijgt als een graf over wie genomineerd is. De namen van genomineerden komen alleen naar buiten als ze bekend worden gemaakt door degenen die de voordracht hebben gedaan.

Wikileaks werd genomineerd door Snorre Valen, een 26-jarige Noorse parlementariër. Dat maakte hij zelf bekend op zijn website.

Andere bekende namen op het lijstje voor 2011 zijn de president van Liberia, Ellen Johnson-Sirleaf, de Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl en de drie "stichters" van het internet. Argument hiervoor: dankzij internet ontstonden Twitter en Facebook. Die sociaalnetwerksites hebben een steentje bijgedragen aan de ’Arabische Lente’.

Het comité onthult slechts het aantal genomineerden. Dat zijn er voor dit jaar dus 241 in totaal. 188 individuen en 53 organisaties zijn genomineerd voor de prestigieuze prijs. Daardoor wordt het record van vorig jaar, 237 nominaties, verbroken.

De winnaar wordt gekozen door het vijfkoppige Nobelcomité. Zij maken hun beslissing bekend in oktober. Vorig jaar won de Chinese dissident Liu Xiaobo voor zijn strijd voor fundamentele mensenrechten. Hij zit momenteel nog een elfjarige gevangenisstraf uit.

External links

Nobelcomité

External links

Wikileaks