In de VS zijn afgelopen jaar bijna honderdduizend internetgebruikers door auteursrechthouders beschuldigd van illegaal downloaden.

Dat blijkt uit een overzicht dat een lid van het gespecialiseerde nieuwsforum Torrentfreak heeft samengesteld. Tussen 8 januari 2010 en 21 januari van dit jaar werden in totaal 99.924 mensen aangeklaagd in tachtig massarechtszaken.

John Doe
Het gaat hier om rechtszaken die de auteursrechthouders aanspannen om zo de identiteit achter de IP-adressen van vermeende illegale downloaders, de zogenaamde John Does, af te dwingen. Beschuldigden wordt vervolgens een schikkingsvoorstel gedaan.

Ze betalen een som die varieert van enkele honderden tot enkele duizenden dollars. Doen ze dit niet, dan riskeren ze een rechtszaak met alle kosten van dien. Steeds meer pornoproducenten zien de massarechtszaken als een bron van inkomsten en om downloaders af te schrikken.

Bittorrent
Momenteel zijn het vooral gebruikers van het Bittorrentnetwerk die op hun tellen moeten passen. Van de honderdduizend beschuldigden maakten er enkele honderden gebruik van het netwerk van het peer-2-peer-programme eDonkey2000, de rest zijn Bittorrentgebruikers.

Een overzicht van de Amerikaanse massarechtszaken van afgelopen jaar en links naar de gerechtelijke documenten kan je vinden via deze Google Docs-link.