Sociaalnetwerksite Facebook geeft sinds kort ontwikkelaars toegang tot het telefoonnummer en thuisadres van zijn gebruikers.

Afgelopen vrijdag heeft Facebook zijn privacyinstellingen aangepast, terwijl de meeste Amerikanen van het werk naar huis gingen en de meeste Europeanen aan hun nacht begonnen. Ontwikkelaars kunnen door de aanpassing nu ook het thuisadres en telefoonnummer van Facebookgebruikers raadplegen. Dat meldt de website All Facebook.

Niet alleen bonafide toepassingen krijgen je echte adres te zien, maar ook de talloze spamtoepassingen die stiekem berichten op je profiel plaatsen als je erop klikt. Facebook voorziet geen mogelijkheid om deze kwaadaardige toepassingen uit te sluiten. Wat meteen ook het grootste gevaar is aan de nieuwe privacyverzwakking.

Aan de andere kant is meteen een oud probleem opgelost: authenticatie op verschillende sites. Nu moet je op elke site apart je gegevens invullen, ook die van je thuisadres. Sites die Facebook als authenticatiemechanisme gaan gebruiken, hoeven die info nu niet meer te vragen, maar kunnen die uit Facebook halen.

Heimelijk
Facebooks communicatie rond de versoepelde privacy is bedenkelijk. Zo is het een oude truc om slecht nieuws op een vrijdag bekend te maken. Op zaterdag lezen minder mensen immers nieuwssites en kranten. De kans is dus groot dat er minder verzet komt tegen slechte dingen die je op vrijdag aankondigt.

Wie geïnteresseerd is in het bericht zelf waarin Facebook de nieuwe privacyinstellingen aankondigt, kan terecht op de ontwikkelaarssite van Facebook.

 

External links

Facebook