Wikileaks krijgt concurrentie van lokale initiatieven. In België is er sinds kort Brusselleaks en ook in Bulgarije en Indonesië zijn projecten opgestart.

In de heisa rond de arrestatie en al dan niet de vrijlating van Wikileaks-kopstuk Jullian Assange bleeft het nieuws een beetje onder de radar, maar België heeft sinds vorige donderdag zijn eigen klokkenluiderssite.

Geheime info over EU
Brusselsleaks.com wordt uitgebaat door een team van anonieme oud-EU-medewerkers en journalisten. De website roept burgers op om geheime informatie over de Europese Unie aan te leveren, zodat deze openbaar gemaakt kan worden. Voorlopig is er nog geen nieuws verschenen.

Een ander initiatief stak de kop op in Bulgarije. Daar startte een groep journalisten de website BalkanLeaks.eu. Ze willen zo de overheid dwingen tot meer transparantie en de georganiseerde misdaad en politieke corruptie in de regio blootleggen.

Bouw van kerncentrale
Balkanleaks heeft wel al geheime documenten gepubliceerd. Zo vind je er een akkoord tussen het Bulgaarse en Russische nucleaire staatsbedrijf over de bouw van een kerncentrale aan de grens met Roemenië langs de Donau. De afspraken zouden zijn opgesteld door een derde private onderneming.

Een derde initiatief is Indoleaks.org. De beheerders publiceerden er afgelopen weekend enkele gevoelige documenten over ex-president Soeharto. IndoLeaks kampt echter met technische problemen en is al een paar dagen onbereikbaar.

Openleaks
Enkele voormalige medewerkers van Wikileaks richtten deze week hun eigen alternatief genaamd Openleaks op. De afscheuring kwam er na conflicten met Assange.