Wikileaks-oprichter Julian Assange is vanmorgen gearresteerd in Londen. Dat meldt CNN.

Mark Stephens, de advocaat van Assange, laat weten dat zijn cliënt zich vrijwillig bij de politie wil melden voor een verhoor in verband met de zedenfeiten waarvoor hij gezocht wordt. Volgens Stephens wil Assange in een gesprek met de politie zijn naam zuiveren.

Scotland Yard wil voorlopig geen commentaar geven over de zaak.

Twee klachten in Zweden
De 39-jarige Australiër wordt gezocht voor beschuldigingen van aanranding, seksuele intimidatie en verkrachting. Twee Zweedse vrouwen dienden in augustus die klachten in nadat ze contact hadden gehad met Assange. Zelf ontkent hij de feiten; er zou enkel sprake van onveilige seks geweest zijn, maar met wederzijdse toestemming.

Zowel Interpol als de Zweedse politie heeft een aanhoudingsbevel uitgeschreven. Volgens Assange is de zaak geëscaleerd tot een politieke afrekening. De advocaat van Assange zegt dat hij nog geen volledige inzage in de aanklacht heeft gekregen.

Assange leeft ondergedoken
Assange verblijft sinds het lekken van duizenden geheime Amerikaanse overheidsdocumenten op Wikileaks ondergedoken in Groot-Brittannië. Daardoor werd maandagavond ook zijn bankrekening geblokkeerd. Zijn Zwitserse bank vindt dat er een probleem is met domiciliëring: er is immers geen huidig adres bekend.

Ondertussen blijft Wikileaks doorgaan met het publiceren van geheime documenten. Zo lekten er gisteren voor het eerst documenten uit waarin zwart op wit staat dat er kernwapens aanwezig zijn op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel.

update 12.30 uur: Een woordvoerder van Wikileaks laat aan Associated Press weten dat de arrestatie van Julian Assange een aanval is op de mediavrijheid en dat het de organisatie niet zal beletten om nog meer geheimen op het internet te laten lekken.

External links

Wikileaks