Maar liefst drie miljoen mensen kunnen inloggen op Siprnet, het Amerikaanse netwerk voor geheime informatie. Zo kon informatie lekken naar Wikileaks.

De meer dan 250.000 geheime diplomatieke documenten van de Amerikaanse overheid die klokkenluidersite Wikileaks vanaf vandaag op het publiek loslaat, zijn afkomstig van Siprnet. Die immense database omvat onder meer de correspondentie tussen Amerikaanse ambassades wereldwijd en de overheid.

Beveiliging wordt opgeschroefd
De Amerikaanse regering heeft naar aanleiding van de onthulling van Wikileaks besloten de beveiliging van het Secret IP Router Network (Siprnet) op te schroeven. Sinds de aanslagen op de WTC-torens op 11 september 2001 zat het gebruik van het netwerk in de lift.

In totaal zouden sinds 1993 zo’n drie miljoen personen toegang hebben. Dat schrijft The Guardian. Geautoriseerden kunnen informatie downloaden en extern opslaan, zo blijkt uit het verhaal van de gearresteerde militair Bradley Manning. De overheid gaat de toegangsprocedure nu herzien en het downloaden onmogelijk maken.

Militaire spion
Bradley Manning, inlichtingenanalist van het Amerikaanse leger, logde in Bagdad in op het netwerk en brandde enkele gevoelige filmpjes op een cd. Ook zou hij 260.000 diplomatieke verslagen ontvreemd hebben. Het gaat vermoedelijk om de documenten die Wikileaks vanaf vandaag in delen online plaatst.

Enkele kranten en weekbladen met internationaal aanzien (waaronder Le Monde, Der Spiegel, The Guardian en El Pais) kregen op voorhand inzage in de vertrouwelijke documenten en publiceerden dit weekend hun bevindingen.

Schandaal rond Hillary Clinton
Het grootste schandaal dat tot nu toe aan het licht kwam, draait rond Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken onder Obama. Onder haar bewind zouden Amerikaanse diplomaten verschillende toplui van de Verenigde Naties bespioneren en hun e-mail- en netwerkverkeer afluisteren.