Billi is een kleine telecomoperator die actief is in delen van Brussel en in de grootste Waalse steden. Momenteel telt het 7.000 klanten. De operator levert (internet-)televisie, internet en telefonie.

Tegen eind volgend jaar moeten ook Vlamingen kunnen internetten en telefoneren via Billi. WebTV komt mogelijk een jaar later naar onze contreien. Oprichter Tristan Dumont van Alpha Networks zegt aan Trends dat dit komt door de hogere distributierechten voor inhoud in Vlaanderen.

WebTelevisie
Naast aantrekkelijke prijzen en een fair use-beleid voor internetgebruik, heeft Billi nog enkele troeven in zijn mouw. Zo kondigde het gisteren aan dat abonnees in eerste instantie tien televisiezenders naar hun computer kunnen streamen.

De dienst is onmiddellijk beschikbaar en gratis bij multipleplay-abonnementen van 29,99 of 39,99 euro. Binnen een maand moet dat bovendien ook mogelijk zijn met eender welke smartphone of tablet met een wifiverbinding. Op de persvoorstelling in Brussel werd een iPad-applicatie gedemonstreerd.

Gezuiverd internetverkeer
Een ander innovatief idee van Dumont is het preventief screenen van het internetverkeer van klanten. Daarvoor maakt het gebruik van de diensten van het Zwitserse beveiligings- en verzekeringsbedrijf IRIS (Internet Risk Insurance Services).

Alpha Networks, dat het internetverkeer voor Billi verzorgt, stuurt de data eerst naar de servers van IRIS in Genève. Daar wordt het verkeer op een ‘deep packet inspection’ onthaald die volgens Dumont in 95% van de gevallen bescherming biedt. Vervolgens gaan de gezuiverde gegevens verder naar de gebruiker.