Het goedkoopste gecombineerde aanbod van telefoon, internet en televisie in België is de helft duurder dan het goedkoopste aanbod in Frankrijk, zegt Test-Aankoop.

Steeds meer mensen laten zich verleiden door het zogenaamde triple play-aanbod van de telecomoperatoren. Wie bij dezelfde operator een pakket neemt dat (vaste) telefoon, een internetverbinding en digitale televisie omvat, betaalt daarvoor immers minder dan voor de drie producten afzonderlijk.

Bijna veertig procent van de Belgen is inmiddels al geabonneerd op zo’n combinatiepakket van drie of twee (double play) producten, zegt Test-Aankoop.

Ook in onze buurlanden proberen de telecomoperatoren hun klanten aan zich te binden met dergelijke pakketten.

En die zijn dan vaak nog voordeliger dan wat men in België kan krijgen, concludeert Test-Aankoop uit een prijsvergelijking die het in juni uitvoerde in acht landen: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Portugal.

Bijkomende kosten
In elk land ging Test-Aankoop daarvoor op zoek naar de triple play-formule van de goedkoopste ADSL- en kabeloperator, én naar de goedkoopste triple play-formule van de vroegere monopoliehouder (zoals Belgacom in België, KPN in Nederland enzovoort). Daarbij werd niet alleen gekeken naar de prijs van het triple play-aanbod op zich. Ook de huur van een decoder en/of het abonnementsgeld voor de kabel of de telefoonlijn werd er bijgeteld, wanneer die niet in de pakketprijs inbegrepen zitten.

Daarnaast rekende Test-Aankoop ook nog uit hoeveel kosten er zouden bijkomen voor telefoongesprekken naar vaste nummers en naar gsm’s.

Belgische operatoren veel duurder
De Belgische operatoren komen niet goed uit de vergelijking. In België zijn Billi en Numéricable het goedkoopst. Helaas twee operatoren met een beperkte dekking voor hun triple play-aanbod (Billi in Brussel en in een aantal Waalse steden, Numéricable in een aantal Brusselse gemeenten). Maar zelfs zij zijn de helft duurder dan het goedkoopste aanbod in Frankrijk, aldus Test-Aankoop.

De traditionele Belgische operatoren Belgacom en Telenet zijn nog duurder. Hun prijzen liggen zelfs boven het gemiddelde van de in totaal 26 tarieven die Test-Aankoop vergeleek. Dat gemiddelde kwam uit op 63,43 euro per maand.

External links

Test-Aankoop