Google heeft een overeenkomst gesloten met de Israëlische autoriteiten om de beroemde Dode Zeerollen te digitaliseren en online beschikbaar te maken.

De Dode Zeerollen zijn van onschatbare waarde voor een goed begrip van de geschiedenis van het christendom. Ze bestaan uit meer dan negenhonderd handgeschreven documenten, die tussen 1940 en 1950 in elf grotten aan de kust van de Dode Zee gevonden werden.

Fragiele fragmenten
Google zal een digitale kopie maken van de meer dan dertigduizend fragiele fragmenten waaruit de manuscripten bijeen werden gepuzzeld. Omdat een ordinaire scanner de meer dan tweeduizend jaar oude documenten zou beschadigen, zal een infraroodspectrumscanner gebruikt worden.

Shuka Dorfman, de directeur van de Israëlische antiquiteitenautoriteit, zegt tegen CNN zeer verheugd te zijn over de samenwerking met Google. “We hebben de slimste koppen en nieuwste technologieën samengebracht om dit onschatbare cultureel erfgoed naar het grote publiek te brengen.”

Binnen enkele maanden
Of de zoekgigant de Dode Zeerollen via het Book Search-project beschikbaar zal stellen, kan Yossi Matias, de Israëlische Google-verantwoordelijke, niet bevestigen. Een projectmanager zou wel gezegd hebben dat de eerste beelden al binnen enkele maanden online kunnen komen.