Wanneer een laptop of ander apparaat gestolen wordt, ziet het slachtoffer daar meestal niets van terug. Maar niet in Zweden…

De Zweedse nieuwssite The Local bericht over de gestolen computer van een professor, die verder anoniem wenst te blijven. De man was, na een operatie, net ontslagen uit het ziekenhuis en op weg naar de wassalon om er een wasje te draaien.

De professor had haast. Zijn rugzak met kostbare spullen legde hij snel even weg in het trappenhuis, in plaats van de tas eerst boven in zijn appartement te leggen. Toen hij terugkwam uit de wasruimte was zijn rugzak met computer, sleutels, portefeuille en agenda weg.

Kort daarna belde hij de politie. Een paar minuten later ging hij weer naar het trappenhuis, en bij wonder trof hij zijn rugzak daar. Alles zat er nog in, behalve zijn laptop. Slecht nieuws, want back-uppen was niet zijn sterkste punt.

Een week na dit voorval kreeg de professor een envelop in de brievenbus, met een USB-stick erin. De dief moet medelijden met de geleerde hebben gehad, want op de stick stonden al zijn bestanden. Dit is vast een tijdrovende taak geweest.

“Ik ben erg blij”, meldt de man. “Dit verhaal vult me met hoop voor de mensheid.”