Microsoft heeft maandag wereldwijd de geboorte aangekondigd van zijn mobiele besturingssysteem Windows Phone 7. Omdat Nederlands voorlopig niet tot de interfacetalen behoort, zal een aantal diensten beperkt beschikbaar zijn in de Lage Landen.

Microsoft-topman Steve Ballmer presenteerde maandag in New York negen toestellen van vier fabrikanten, waarvan er enkele al vanaf volgende week in de Belgische winkels te koop zullen zijn. “Na vandaag zal je het met ons eens zijn dat we, samen met onze partners, een geheel nieuwe telefoon hebben gebouwd”, zei Ballmer tijdens een korte openingsspeech.

Bij het ontwerpen van zijn nieuwe besturingssysteem heeft Microsoft radicaal gebroken met zijn voorganger Windows Mobile. De nadruk ligt volgens de softwaremaker op meer personalisatie en minder stappen. "Iedereen moet een blik op een Windows Phone kunnen werpen en zeggen: ‘Ik herken me in dit toestel’", zo vat Ballmer het samen.  

Het bedrijf heeft voor dat doeleinde een gelikte, compleet nieuwe interface ontwikkeld, waarin applicatietegels of ‘hubs’ centraal staan. Achter deze slimme hoofdmenu’s worden gegevens gebundeld gegroepeerd, die voortdurend worden voorzien van live informatie. 

Tegels
Zo gaan achter de People-tegel bijvoorbeeld, naast algemene contactinformatie, statusupdates van Facebook schuil, maar worden afbeeldingen van de populaire netwerksite onder de Pictures-tegel gerangschikt, samen met zelf genomen afbeeldingen. Er zijn verder tegels voor Officedocumenten, Xbox Live-spellen, smartphone-applicaties en multimedia.

Tijdens Mobile World in Barcelona kon de wereld voor het eerst kennismaken met de gebruikersgerichte aanpak van Windows Phone 7, dat de stroom applicaties en media georganiseerd samen moet brengen. 

Microsoft heeft voor Windows Phone 7 een strenge lijst met hardwarespecificaties vastgesteld waaraan telefoonfabrikanten moeten voldoen. Dit naar eigen zeggen om de wildgroei aan processoren en schermformaten in te dammen en zo kwaliteitsverlies te voorkomen. 

Korte wachttijd
Van de negen toestellen die Steve Ballmer presenteerde, zullen er drie vanaf 21 oktober bij alle grote Belgische operatoren en elektronicawinkels beschikbaar zijn. De HTC Trophy bijt de spits af; enkele weken later volgen de LG Optimus 7, Samsung Omnia 7 en HTC Mozart. Alle toestellen zijn high-end modellen die tussen de 500 en 600 euro in de losse verkoop kosten. Pas ergens volgend jaar zullen meer betaalbare Windows Phone 7-toestellen arriveren. 

Nog geen Nederlands
Windows Phone 7 zal in vijf interfacetalen worden uitgebracht, maar Nederlands hoort daar voorlopig niet bij. Dit houdt praktisch in dat bepaalde Microsoftdiensten niet of slechts gedeeltelijk bruikbaar zijn. Bij de Zunewinkel is het kopen van muziek en films voorlopig onmogelijk, al kunnen er wel films worden gehuurd.

Omdat Frans een officële interfacetaal is, zal het kopen van Xbox Live-spellen wel mogelijk zijn in België, terwijl dat in Nederland pas volgend jaar kan. Ook lokale Bing-kaartinformatie is voorlopig niet zichtbaar.

Deurbeleid
Microsoft zal een streng deurbeleid hanteren bij zijn applicatiewinkel. Net als bij Apple worden seksueel getinte apps geweerd. En Microsoft heeft daarnaast aangekondigd dat het zelf de kwaliteit van apps vooraf zal beoordelen.

De applicatiewinkel is pas onlangs voor ontwikkelaars geopend. Het bedrijf uit Redmond verwacht volgende week tussen enkele honderden en een paar duizend applicaties te kunnen verwelkomen.

Microsoft staat deelnemende fabrikanten toe om naast de Marketplace een eigen applicatiewinkel in te richten, zoals LG liet zien op de Optimus 7. Samsung zal op de Omnia 7 een eigen hub voor e-boeken aanbieden.

Windows Phone 7 lijkt zowel de vrijheid van Googles Android als de strakke controle van Apples iOS te hebben overgenomen. De applicatiewinkel bevindt zich in de embryonale fase, maar de aanwezige apps zijn veelbelovend en de interface lijkt zo op het eerste oog geslaagd.

Pas volgend jaar wordt duidelijk of Microsoft met deze nieuwe stap zijn zwakke positie op de markt voor mobiele besturingssystemen kan verbeteren.

 

External links

Windows Phone 7