De nieuwe groepen van Facebook zijn dan toch niet zo heilzaam voor de privacy. Je kunt je vrienden toevoegen aan elke groep, zonder dat ze hun toestemming moeten geven.

De recente aanpassingen die Facebook doorvoerde aan de manier waarop de groepen binnen de sociaalnetwerksite worden opgezet, hebben als doel om makkelijker te kunnen communiceren met verschillende sociale groepen.

Daar is Facebook in geslaagd, maar de uitvoering laat te wensen over. Zo kan je iedereen in je vriendenlijst zonder toestemming toevoegen aan een zelfgemaakte groep. De vrienden van die persoon krijgen hier dan een melding van.

Koekje van eigen deeg
Het duurde niet lang voor iemand de zwakte van dit systeem inzag. Chester Wisniewski, beveiligingsspecialist bij Sophos, bericht op zijn blog hoe Facebookoprichter Mark Zuckerberg pijnlijk geconfronteerd werd met deze tekortkoming.

Zuckerberg werd lid gemaakt van de groep Nambla, een omstreden Amerikaanse beweging die pleit voor vrije liefde tussen mannen en jongetjes.

Een woordvoerder van Facebook bagatelliseert het probleem in een e-mail aan pcmag.com. “Je kunt je altijd uitschrijven bij een groep en dan kan je niet opnieuw uitgenodigd worden”, schrijft ze.

“Als je een vriend hebt die je uitnodigt voor een groep waar je geen lid van wilt zijn, vraag hem dan om hiermee te stoppen. Wil je niet dat iemand je kan uitnodigen voor een groep, dan blokkeer of verwijder je hem of haar het best”, aldus de woordvoerder.