Een Canadese spammer heeft een Facebookverzoek dat hij niet kan negeren. Hij moet de sociaalnetwerksite een enorme schadevergoeding betalen.

Adam Guerbuez, een e-marketeer uit Montreal, verstuurde in april en maart 2008 maar liefst 4.366.386 spamberichten naar miljoenen Facebookgebruikers. Hij verstuurde reclame voor onder meer penisverlengingen in naam van bevriende Facebookgebruikers, van wie hij de accountgegevens had bemachtigd.

Een rechtbank uit Californië veroordeelde Guerbuez in 2008 al tot een boete van 100 dollar plus 100 dollar schadevergoeding per verstuurd bericht. De man ging in eigen land in beroep, maar de rechter bevestigt nu de uitspraak van zijn Amerikaanse collega.

Recordbedrag
Het totaalbedrag van 873 miljoen dollar is het hoogste dat een rechter ooit heeft opgelegd onder de Amerikaanse antispamwetgeving. Guerbuez haalde er zelfs het Guinness Book of World Records mee. Dat schrijft The Globe And Mail.

Naast de monsterboete mag hij nooit meer een Facebookprofiel aanmaken. De Canadees heeft het faillissement van zijn bedrijf Atlantis Blue Capital aangevraagd, dus het is onwaarschijnlijk dat Facebook ooit het gehele bedrag zal zien.