Microsoft gaat zijn excuses aanbieden bij een geschorste gamer op Xbox Live. De gamingdienst zag de naam van zijn stad Fort Gay als beledigend.

Wie op Xbox Live een account heeft moet zich, zoals bij vele online diensten, houden aan bepaalde regels. Woorden die verwijzen naar druggebruik, haat, racisme en religieuze of etnische spot zijn niet toegestaan.

Die regels zorgden ervoor dat gamer Josh Moore gedurende enkele dagen zijn account kwijtraakte. De man woont volgens nieuwsdienst AP in Fort Gay, een werkelijk bestaand stadje in West Virginia (VS).

Aanvankelijk nam de man contact op met de klantendienst van Microsoft, maar zelfs met de postcode erbij vermeld kreeg hij niet uitgelegd dat het om een echte plaatsnaam gaat. Het incident trok zelfs de aandacht van lokale televisiezenders. Ook de burgemeester van Fort Gay uitte zijn ongenoegen.

Sorry
Microsoft zegt dat het zijn excuses gaat aanbieden voor het voorval. Stephen Toulouse, verantwoordelijk voor het beleid bij Xbox Live, zegt tegen AP dat er sprake is van miscommunicatie. Hij legt uit dat ‘Fort Gay WV’ bij Microsoft als beledigend is geïnterpreteerd. Intussen is de schorsing ongedaan gemaakt.

Volgens de gebruiksregels van Xbox Live mag je wel woorden als lesbian, gay, bi of transgender gebruiken om je seksuele oriëntatie in je profiel weer te geven. Al is ook dat niet altijd even vanzelfsprekend. In 2008 werden spelers met namen als ‘TheGAYERgamer’ geweigerd, maar ook echte namen zoals Richard Gaywood.