Applebaas Steve Jobs toonde in San Francisco niet alleen een reeks nieuwe iPods. Ook iTunes kreeg een opfrisbeurt: de multimediasoftware heeft voortaan een eigen sociaal netwerk.

Applebaas Steve Jobs toonde in San Francisco niet alleen een reeks nieuwe iPods. Een andere belangrijke aankondiging is de intrede van Apple op het vlak van sociale media.

In de nieuwste versie van iTunes (versie 10) zit voortaan standaard Ping verwerkt. Ping is een sociaal netwerk voor muziek waar gebruikers elkaar of artiesten zoals op Twitter kunnen volgen. Foto’s en video’s kunnen geüpload worden, en je kan liedjes die je vrienden je aanraden meteen aankopen.

Ping
Qua idee niet allemaal nieuw, maar uit de live preview blijkt wel dat Apple alles slim geïntegreerd heeft in de populaire muziekspeler. Zo kan je bijvoorbeeld songs die anderen in Ping aanbevelen, meteen voorbeluisteren. De ‘Koop’-knop is nooit ver weg.

Op softwarevlak updatet Apple het mobiele iOS besturingssysteem dat draait op iPhones, iPads en iPod Touch. Met iOS 4.1 zouden problemen met Bluetooth en de nabijheidssensor verholpen moeten worden. Verder zijn de introductie van High Dynamic Range-fotografie interessant, net als het nieuwe Game Center: een spelletjesnetwerk waarmee je tegen vrienden kan spelen.

Later dit jaar, in november, plant Apple update 4.2 met draadloze printermogelijkheid en Airplay, waarmee je audio, video en foto’s kan streamen via wifi.

Apple TV, niet in de Benelux
Voor de lage landen minder interessant, is de nieuwe Apple TV. Het toestel is nog maar een vierde van de omvang en krijgt standaard wifi en HDMI aan boord. HD films en televisieseries kan je met een druk op de knop meteen ‘huren’; in de praktijk worden deze meteen naar je Apple TV gestreamd over het web.

Een veelbelovend toestel in een zeer gebruiksvriendelijk jasje; jammer dat wij voorlopig verstoken blijven van deze nieuwe Apple TV. Enkel in Duitsland, Frankrijk, Ierland en Groot-Brittannië zal het toestel binnenkort beschikbaar zijn voor 119 euro.