Werkgevers in Duitsland mogen geen informatie over hun sollicitanten op Facebook opzoeken. Googelen mag nog wel.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Werkgevers in Duitsland mogen geen informatie over hun sollicitanten op Facebook opzoeken. Googelen mag nog wel.

Het gaat om een wetsvoorstel dat vanaf woensdag kan worden goedgekeurd. Het beperkt de informatie die werkgevers wettelijk mogen verzamelen. Zo wordt het bespioneren van werknemers (bijvoorbeeld door videocamera’s) sterk aan banden gelegd.

Volgens Der Spiegel, dat Die Welt en de Süddeutsche Zeitung citeert, mogen bazen nog wel informatie over hun (toekomstige) werknemers opzoeken op professionele kanalen. Iemands profiel nalezen op LinkedIn blijft dus wel toegestaan.

Ook informatie die publiek beschikbaar is (dus op Google) blijft buiten schot. Enkel als de informatie in kwestie te oud is, of de persoon in kwestie er geen controle over heeft, is het verboden ze te gebruiken.

De vraagt blijft wel waar men de lijn trekt. Informatie die te vinden is op Facebook, is vaak ook terug te vinden via Google, al is het maar via de cache van de zoekmachine. Bovendien valt er moeilijk een verbod te leggen op informatie die vrij beschikbaar is.

Met andere woorden: een Duitse baas mag niet gaan zoeken naar beschamende fragmenten op sociale netwerken. Maar als hij toevallig uitkomt op een foto waar u staat te wildplassen tegen een combi, dan is de kans op imagoschade er niet minder om.