Facebookgebruikers die meldingen krijgen over een dislike-knop ('vind ik niet leuk') moeten oppassen. Het gaat om een nieuwe zwendel op de site.

Facebookgebruikers die meldingen krijgen over een dislike-knop (‘vind ik niet leuk’) moeten oppassen. Het gaat om een nieuwe zwendel op de site.

Het gaat om vrienden die berichten plaatsen als “I just got the Dislike button, so now I can dislike all of your dumb posts lol!!”, gevolgd door een link naar de malafide applicatie. Beveiligingsspecialist Sophos raadt dan ook aan om in geen geval op de link te klikken.

Dislike-knop op Facebook is oplichting

Een zogenaamde dislike- of ‘vind ik niet leuk’-knop is een veelgevraagde functie op Facebook. Maar de sociaalnetwerksite heeft voorlopig geen plannen om deze aan te brengen.

Dislike-knop op Facebook is oplichting

Vragenlijst
Wie klikt op de link wordt doorverwezen naar een Facebookapplicatie die onder meer toegang vraagt om op je prikbord te schrijven. Zodra je dit toestaat, ga je zelf berichten spammen die de knop promoten.

Uiteindelijk word je daarna doorverwezen naar een vragenlijst. Hier zit de eigenlijke oplichting in. De makers van de Facebookapplicatie verdienen hier immers geld mee.

Nadien word je doorverwezen naar een Firefoxextensie van FaceMod. Die laatste bevat inderdaad een nietleukknop, maar heeft helemaal niets te maken met de Facebookapplicatie. Zo kun je de extensie ook gewoon op de site van FaceMod afhalen.

Wie voor Chrome een dislike-knop wil installeren kan hier een (legitieme) extensie installeren. Voor alle duidelijkheid: de knop doet vrijwel niets, behalve op je eigen pagina verschijnen en op die van vrienden die de plug-in ook hebben geïnstalleerd.