Hoeveel lawaai is te veel, als het de gezondheid van je oren aangaat? Soms is dat moeilijk te bepalen. Een intelligente hoofdtelefoon kan die beslissing echter voor jou nemen.

In stille omgevingen laat de QuietPro+ alle geluid door, zodat de drager normaal kan horen. Wanneer het geluidsniveau stijgt, wordt alle rumoer echter automatisch weggefilterd, terwijl spraakfrequenties toch gewoon doorkunnen.

De oordopjes van het Noorse bedrijf Nacre worden al gebruikt in onder meer het Amerikaanse leger, de Amerikaanse marine en de NAVO. De Amerikaanse luchtmacht gebruikt zijn eigen oorbeschermers. Nacre zoekt nu uit of het samen met Statoil en Sintef een nieuwe versie van deze hoofdtelefoon kan produceren voor het gebruik bij olie- en gasboringen op zee.

Anatomie
Elk oorstuk van de Quietpro+ heeft een miniluidspreker en een interne en externe microfoon. De hoofdtelefoon wordt aangesloten op een kleine controle-eenheid die een geluidsprocessor bevat. Die luistert naar het omgevingsgeluid met 64.000 samples per seconde.

Wanneer omgevingslawaai boven een vooraf bepaald niveau uitsteekt, treedt de QuietPro+ in werking. De drager hoort bijvoorbeeld nog wel een geweerschot, maar veel stiller en minder schadelijk voor zijn gehoor. Echo’s en communicatie van mensen in de buurt worden wel gewoon doorgelaten. Een kabel verbindt het toestel ook met radio of intercom.

De handige oordopjes wegen weinig, zijn waterdicht en passen op een uitgebreid gamma helmen, gasmaskers en ander beschermend hoodfmateriaal. Helaas blijven ze voorlopig uitsluitend beschikbaar voor het leger of mensen die continu lawaai over zich heen krijgen.

Buren van een brandweerkazerne of mensen met luidruchtige collega’s wachten echter ongeduldig op de dag dat Nacre dit technisch hoogstandje op de markt brengt.