De Ombudsdienst voor Telecom heeft opnieuw een recordaantal klachten gekregen. Vooral in Vlaanderen stijgen de meldingen.

In het jaarverslag over 2009 staat dat de dienst dat jaar 23.964 schriftelijke klachten heeft ontvangen. Dat zijn er iets meer tegenover het record van 23.829 uit 2008. Ook merkt de dienst op dat het aantal klachten verdubbeld is in vijf jaar tijd. In 2004 waren er nog maar 12.964 klachten.

Vooral over mobiele operatoren wordt meer geklaagd dan anders. Zo krijgen Mobistar en Proximus respectievelijk 29,46 en 28,59 procent meer klachten. Voor Base is er een stijging van 8,48 procent.

Dat cijfer staat in contrast met (vaak dezelfde) vaste operatoren. Zo daalt het aantal klachten voor KPN-Tele2 (intussen omgedoopt tot Base) met 37,32 procent. Voor Scarlet en Belgacom zijn er 24,32 en 15,91 procent minder klachten.

Van alle klachten wordt de overgrote meerderheid wel opgelost. Zo is er vorig jaar voor 94,26 procent van de klachten een regeling uit de bus gekomen.

Meer Nederlandstalige klachten
Wat opvalt is dat de Franstalige klachten met 11,75 procent dalen, terwijl de Nederlandstalige bezwaren net toenemen met tien procent.

De Ombudsdienst heeft geen reden gevonden voor dat verschil. Toch zijn de klachten over mobiele operatoren bijna volledig Nederlandstalig. Zo stijgt het aantal Nederlandstalige klachten over de facturatie van sms-berichten, waar dit net daalt onder Franstalige gebruikers.

Mobiel internet
In het verslag zegt de dienst dat het naar de toekomst toe meer klachten over mobiel internet verwacht. Ook blijven er structurele problemen opduiken, zoals bij het aanrekenen van opzegkosten voor abonnees die hun contract vroegtijdig opzeggen.

External links

Lees hier het verslag van de Ombudsdienst voor Telecom