Microsoft heeft zijn online versie van Office gelanceerd. Voortaan kan je Word, Excel, PowerPoint en OneNote gratis online gebruiken.

De gratis kantoorsoftware is weliswaar een afgeslankte versie van het volledige (en betaalde) Office-pakket. Zo kan je documenten bekijken, delen en basisbewerkingen uitvoeren. Uitgebreide functies zitten in de betaalde variant.

Consumenten kunnen de online editie van Office gratis gebruiken. Die wordt gekoppeld aan 25 gigabyte opslag via Windows Live. Zakelijke gebruikers kunnen hun eigen versie van de software draaien via de laatste versie van Sharepoint. Wel moeten online gebruikers een actieve internetverbinding hebben.

Officieel is de online Office de eerste dagen nog alleen beschikbaar in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Ierland. Maar wie naar Office.live.com gaat, kan de software daar al (in het Nederlands) uitproberen.

Ook met Gmail
Voor het gebruik heb je overigens een Windows Live ID nodig, maar dit hoeft niet per se een @hotmail of @live-adres te zijn. Je kunt dus ook met Gmail of een ander e-mailadres de dienst gebruiken.

De lancering van Office Web Apps, zoals het online product officieel heet, is een antwoord op Google Docs. Daarmee wint concurrent Google terrein op de zakelijke markt. Google zegt dat bedrijven deze versie van Office beter kunnen overslaan en Docs boven op hun oude Officeversie moeten nemen.

Voordelen
Maar Office biedt toch een aantal voordelen. Zo zijn de online en geïnstalleerde versie goed op elkaar afgestemd. Een voorbeeld hiervan is dat je een online document meteen in de klassieke tekstverwerker kunt openen. Ook is de online versie gekoppeld aan Hotmail en aan Docs.com, een nieuw initiatief waarmee je Officebestanden via Facebook kan delen.

De online versie werkt zowel op Mac, Windows als Linux via Firefox, Internet Explorer of Safari. Al kan het zijn dat andere browsers ook werken.

Advertenties
De gratis online Office zal op lange termijn wel advertenties bevatten. Al is het niet de bedoeling dat deze onverwacht het hele scherm innemen. Het gaat vooral om reclame die je moet overtuigen om naar de betaalde versie van Office over te stappen.

External links

Office Web Apps