Foxconn, elektronicafabrikant voor onder meer Apple en Dell, heeft zijn Chinese vestiging opengesteld voor de pers na een zelfmoordgolf onder de werknemers.

Zes busladingen journalisten maakten gisteren een rondrit over het gigantische complex van het Taiwanese Foxconn in Shenzhen, China. Die fabriek stelt 300.000 mensen tewerk, die ook onderdak vinden op het terrein.

Internationale druk
Op die manier gaf het management toe aan de internationale druk na berichtgeving over onmenselijke werkomstandigheden. Dit jaar kozen al tien arbeiders voor de dood door van het dak van een de slaapvertrekken te springen.

Enkele uren na het bezoek van de journalisten was het weer prijs, meldt Xinhua News Agency, het officiële staatsagentschap. Al kan het niet bevestigen of de jongeman in kwestie zelfmoord heeft gepleegd. Dat beweert het persbureau AP.

Verontschuldigingen
’s Ochtends verontschuldigde de mediaschuwe Foxconn-directeur Terry Gou zich op een persconferentie nog uitvoerig voor de (toen nog negen) zelfmoorden. Hij voegde eraan toe dat zijn bedrijf alles wil doen om nieuwe tragedies te vermijden.

Zo zouden er honderd therapeuten worden opgeleid en zijn er netten op de gebouwen geplaatst om te voorkomen dat de werknemers erafspringen. Verder worden de arbeiders goed behandeld en is de fabriek zeker geen sweatshop volgens Gou.

Reactie Apple, Dell
Een reactie van enkele internationale klanten van Foxconn kon niet uitblijven. Zowel Apple als Dell zegt de ontwikkelingen te betreuren en Apple gaat zijn controles in de fabriek opvoeren.