Facebook geeft toe dat het privégegevens van zijn gebruikers heeft verstuurd aan adverteerders. Nochtans laat Facebooks privacybeleid dat niet eens toe.

Gisteren bevestigde Facebook dat het in sommige gevallen de gebruikersnaam van een Fabebooklid heeft bekendgemaakt aan zijn adverteerders. Die naam kan gebruikt worden om iemands echte naam, interesses en vriendenlijst te bekijken.

Het privacylek is intussen opgelost volgens de sociaalnetwerksite. Maar goed ook, want Facebooks privacybeleid stelt ondubbelzinnig dat ze geen informatie met adverteerders delen zonder toestemming. Ze mogen enkel onpersoonlijke gegevens vrijgeven.

URL’s lekken
Het privacyprobleem deed zich voor wanneer je een advertentie aanklikte op je profiel. De adverteerder kon dan zien wie je bent: dat komt door het systeem van referers dat op het internet gebruikt wordt. Telkens je op een link klikt, krijgt de site waar je naartoe gaat te zien waar je vandaan komt. In dit geval is dat het webadres van je Facebookprofiel.

In de link van je profielpagina staat ook je gebruikersnaam. En dus kan een adverteerder aan de hand van die referer afleiden wat je gebruikersnaam is. Bovendien kan hij op zoek naar wie je vrienden zijn en hoe je echt heet.

Facebook liet ongeveer een maand geleden in een blogpost weten dat het probleem bekend is.