Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Dat Facebook een kopie van je data bijhoudt, zelfs als je iets verwijdert, werd vorig jaar ontdekt door onderzoekers van de universiteit van Cambridge. Sindsdien is het privacybeleid van de populaire netwerksite er niet op vooruitgegaan, integendeel.

Tijdens Facebooks F8-conferentie vorige week werd aangekondigd dat externe applicatie-ontwikkelaars vanaf nu onbeperkt gegevens van gebruikers mogen bijhouden. Voorheen was dat nog beperkt tot 24 uur. Volgens Facebook is dit helemaal geen privacykwestie maar een technische.

Gegevens blijven beschikbaar via omweg
Gebruikers die hier niet mee gediend zijn, hebben geen poot om op te staan. De Terms Of Service (TOS) die iedere nieuwe gebruiker geacht wordt te lezen bij het openen van een account, houden in dat je afstand doet van alle content die je uploadt en dat deze mag worden doorgegeven aan derden.

Zack Whittacker, een collega van ZDNet.com, heeft de werkwijze van de onderzoekers uit Cambridge nagebootst. Hij ontdekte dat verwijderde foto’s en video’s via een omweg nog steeds beschikbaar zijn. Hij probeert nu te achterhalen hoelang dat zo blijft. Dat kan je trouwens ook zelf, schrijft hij op zijn blog.

Directe URL zoeken
Upload een foto of gebruik een bestaande foto en zoek vervolgens naar de directe URL (in Internet Explorer rechtermuisknop op foto, eigenschappen) en bewaar deze. Als je de foto in kwestie verwijdert, zal je zien dat je hem met de URL nog kan openen.

Whittacker gaat er prat op dat de foto binnen een maand of zelfs langer nog op de servers van Facebook staat. Toen hij een jaar geleden, naar aanleiding van de ontdekking van de onderzoekers, Facebook om een reactie vroeg, kreeg hij het volgende te horen:

“Als een gebruiker een foto verwijdert, wordt deze onmiddellijk van onze servers geschrapt. Maar het kan gebeuren dat het even duurt voor de foto overschreven wordt en dat deze nog een korte tijd bereikbaar is via de directe URL.”

‘Naar de prullenbak’
Deze week kreeg hij op dezelfde vraag echter een ander antwoord. “Zoals beschreven in Facebooks voorwaarden worden door de gebruiker verwijderde data op onze servers naar de prullenbak verwezen. Dat betekent evenwel niet dat back-ups voor een redelijke termijn kunnen worden bijgehouden. Deze worden niet doorgegeven aan derden. Wat de directe URL’s betreft werken we samen met onze content delivery network-partner om de periode waarin data beschikbaar blijven te verminderen.”

Er wordt dus geen exacte termijn genoemd, maar Facebook ontkent ook niet dat foto’s en video’s beschikbaar blijven na verwijdering door de gebruiker.