Laptops die broederlijk de winkelrekken delen met pakjes margarine, kroppen sla en jong belegen kaas? Voor trouwe klanten van de Aldi-supermarkten is dit allerminst een surreëel beeld.

Woensdag 24 februari pakt Aldi weer uit met een op het eerste gezicht meer dan behoorlijk uitgeruste budgetlaptop. Weet deze Medion Akoya P6622 de verwachtingen in te lossen?

Een eerste blik op de specificaties laat in elk geval een positieve indruk na. In een wereld van pijlsnel verouderende componenten is dit alvast geen machine die werd ineengeflanst met een restpartijtje onderdelen, maar een moderne multimedialaptop uitgerust met een mobiele Intel Core i3-350M-processor met hyperthreading, 4 GB DDR3-geheugen, Nvidia GeForce 310M graphics met 512 MB geheugen en 500 GB capaciteit op de harde schijf.

Het geheel wordt bestuurd door de 32 bit Home Premium-versie van Windows 7. Voor de volledige specificaties verwijzen we graag naar de website van Aldi.

Forse jongen
De Akoya P6622 is een laptop van 15,6 inch en dus een forse jongen. Het toestel meet 385 bij 360 bij 255 mm en legt 2,67 kg in de weegschaal. De afwerking is meer dan degelijk en vergelijkbaar met de afwerking van de budget-multimedialaptops van de gekende grote merken.

Wel is de binnenkant van de behuizing erg vatbaar voor vingerafdrukken. Het toetsenbord omvat een numeriek gedeelte, altijd handig voor wie veel met getallen werkt. De touchpad gaat naadloos over in het design van de behuizing en biedt multitouch-ondersteuning.

Dubbele grafische kracht
De Core i3-processor maakt een grafische kaart eigenlijk overbodig. In de processorchip is immers een grafische kern verwerkt die probleemloos HD-graphics kan weergeven. Voor het betere spelwerk beschikt deze processor echter niet over de nodige rekenkracht.

Hiervoor kan de P6622 echter terugvallen op een GeForce 310M mobiele grafische chip. Deze is voldoende krachtig voor oudere of niet veeleisende spelletjes, maar lang niet krachtig genoeg voor het betere 3D-spelplezier.

Dankzij de Optimustechnologie van Nvidia kan naadloos tussen beide grafische chips geschakeld worden in functie van de vereiste rekenkracht. Zo maakt het systeem automatisch de afweging tussen prestaties en autonomie. De GeForce-graphics zuigen de batterij immers veel sneller leeg.

Testresultaten
Een volledige autonomietest hebben we overigens nog niet kunnen uitvoeren. Een eerste test waarbij het verbruik bij minimale belasting wordt gemeten, wijst in de richting van bijna vier uur. Zodra onze batterijtests afgerond zijn, krijg je ze hier te lezen.

Benchmarkscores Medion Akoya P6622

Ontspiegeld scherm
Het 15,6 inch grote beeldscherm ondersteunt een 16:9-resolutie van 1.366 bij 768 beeldpunten en leent zich daardoor uitstekend voor het bekijken van breedbeeldfilms. Persoonlijk zouden we echter een iets hogere resolutie op prijs gesteld hebben.

Bureaubladpictogrammen lijken ons bij deze resolutie overmatig groot, maar tekst is dan weer duidelijk leesbaar. Het scherm is overigens ontspiegeld, zodat je bij een minder dan optimale lichtinval niet steeds af te rekenen hebt met hinderlijke reflecties.

Interessant?
Aldi-laptops stonden vroeger bekend om hun ongekend lage prijzen, waarvoor mensen reeds lang voor openingstijd van de winkel stonden aan te schuiven. De prijs van deze Akoya, 599 euro, is helemaal niet overdreven, maar ook geen reden om extra vroeg op te staan.

Onlangs testten we een Asus K52J met sterk gelijkende specificaties. Die was bovendien uitgerust met een Radeon HD 5470 met 1 GB geheugen. Dit toestel gaat voor 699 euro over de toonbank, en lijkt met uitzondering van de batterijtests prat te kunnen gaan op net iets betere prestaties.

En bij Dell, ‘s werelds bekendste computerdozenschuiver, vinden we op het moment van schrijven een min of meer vergelijkbare Studio 15-laptop met Core i5-processor in promotie voor 629 euro, levering inbegrepen. Dit systeem heeft wel slechts één jaar standaardgarantie in plaats van de drie jaar die Aldi en Medion geven.

De prijs van deze Aldi-aanbiedingen lijkt ons dus perfect in lijn met de prijsstrategie die de grotere merken hanteren.

 

External links

Aldi