Microsoft gaat vanaf volgende week een aantal Europese gebruikers de keuze bieden uit een aantal webbrowsers. Het is een test voor het nieuwe keuzescherm dat Microsoft invoert.

Het keuzescherm is er gekomen na een lang steekspel tussen de Europese Commissie en Microsoft. Die kibbelden over het oneerlijke concurrentiële voordeel dat Microsoft had door Internet Explorer gratis mee te leveren met Windows. Andere browsermakers kregen daardoor geen kans.

Na veel vijven en zessen kwam Microsoft met een oplossing die ook de Commissie kon bekoren: een keuzescherm. Microsoft zou een venster maken dat de gebruiker een aantal opties geeft, zoals Internet Explorer, Firefox en Opera.

De Commissie heeft het keuzescherm getest en oordeelde dat er voldoende garanties waren voor de concurrenten om een eerlijke kans te krijgen.

Vanaf volgende week maakt Microsoft de update beschikbaar. Europese gebruikers die werken met Windows XP, Windows Vista en Windows 7 krijgen het keuzescherm als download aangeboden. De eerste externe tests gebeuren in de week van 22 februari, voor een bredere Europese verspreiding vanaf 1 maart. Het keuzescherm is het einde van het monopolie dat Internet Explorer had op Windows.