Minister van Economie Van Quickenborne heeft aan de Raad voor de Mededinging gevraagd om het dossier van de datalimieten te onderzoeken. De bal werd aan het rollen gebracht door Microsoft, dat hinder ondervindt bij het uitrollen van een eigen online dienst voor video-on-demand.

Ministerieel woordvoerder Arne Vandendriessche: "We hebben ook aan het BIPT gevraagd om de situatie, waarbij er een schijn van concurrentievervalsing is, van dichtbij te bekijken."

De minister vindt de zaak belangrijk genoeg, al doet hij op dit moment nog geen definitieve uitspraak. "Zoiets moet ook op Europees niveau bekeken worden. Maar de minister wacht het advies van de Raad en het BIPT af", aldus Vandendriessche.

De zaak kwam in een stroomversnelling toen bleek dat de datalimieten die Telenet en Belgacom al jarenlang hanteren voor hun breedbandklanten, de nieuwe Zune-videoverhuurdienst van Microsoft flink parten spelen. Door deze limieten is er amper een handvol films te bekijken. Een HD-film bekijken ‘kost’ tot veertien gigabyte aan dataverkeer.

Behalve als internetprovider zijn Belgacom en Telenet actief in de markt van digitale televisie, en hebben daarbij elk ook een eigen aanbod voor video-on-demand. Het lijkt er sterk op dat Telenet en Belgacom hun dominante positie op de breedbandmarkt aanwenden om een concurrent uit een andere markt (digitale tv) te weren.