Microsoft likt de wonden van de vechtpartij met de Europese mededingingsautoriteit over Internet Explorer in voorgaande Windows-versies. Voor thuisgebruikers zien we dan ook geen nieuwe applicaties die standaard in Windows zitten.

Deels komt dat natuurlijk ook doordat je Live-diensten of Internet Explorer 8 van internet kunt downloaden. Maar blijft er dan weinig over dat Windows 7 interessant maakt voor thuisgebruik?

Branden gaat vlot
Bepaald niet. Om te beginnen is dit de eerste Windows-versie waarbij we met volle overtuiging durven zeggen dat je geen aparte brandsoftware meer hoeft te installeren. Je kunt met Windows 7 niet alleen data- en audioschijven branden, maar ook ISO-bestanden. Daarnaast is er standaard ondersteuning voor Blu-ray Discs ingebouwd.

De in Vista geïntroduceerde gadgets staan niet langer in een onhandige zijbalk, maar wonen voortaan op het bureaublad. In combinatie met de vensters die na een druk op de toetsencombinatie Windows en spatiebalk allemaal volledig doorzichtig worden, zijn gadgets beter bruikbaar dan in de vorige versie. Natuurlijk blijf je voor uitbreiding van deze hulpmiddelen afhankelijk van de community.

Nieuw: de Thuisgroep
De belangrijkste vernieuwing voor thuisgebruikers zit aan de netwerkkant en heet de Thuisgroep. Op de eerste computer die je van Windows 7 voorziet, wordt gevraagd welk type bestanden je binnen het thuisnetwerk wilt delen en moet je een wachtwoord opgeven. Op iedere volgende computer die je op jouw thuisnetwerk aansluit, krijg je de melding dat er een Thuisgroep gevonden is.

Door het wachtwoord van de groep op te geven wordt de computer automatisch lid gemaakt en deelt het systeem aangewezen bibliotheken automatisch (alleen lezen). Daarnaast worden printers automatisch beschikbaar gesteld aan leden van de Thuisgroep. Via extra instellingen kun je hier natuurlijk je eigen afstelling maken.

Haken en ogen
Hoewel Thuisgroep het op papier eenvoudig maakt om een thuisnetwerk op te zetten, zitten er wat haken en ogen aan. Belangrijkste nadeel is dat dit onderdeel alleen werkt als alle machines in je netwerk Windows 7 hebben. Daarnaast wordt er weinig rekening gehouden met de geavanceerde gebruiker en zijn er geen directe voorzieningen getroffen voor bijvoorbeeld een NAS in het netwerk. 

Heb je een gemengde netwerkomgeving, dan wordt netwerken eigenlijk minder eenvoudig. Je moet dan gaan werken met de deelopties die voor bedrijfsdoeleinden bedoeld zijn.

Deze opties zijn weliswaar uitgebreid, maar gaan er voor een belangrijk deel van uit dat er een actieve groepsbeleidserver draait. In een thuisnetwerk zonder server, zo’n beetje de norm in onze ogen, gaan de opties voor Thuisgroep en de andere netwerkopties door elkaar heen lopen. In onze testopstelling raken we vrij snel het overzicht kwijt over gedeelde mappen op verschillende machines.

Windows 7 in combinatie met netwerkopslag rijdt zichzelf ook lelijk in de wielen als het gaat om het delen van media – zowel in Media Player als Media Center. Beide toepassingen zijn afhankelijk van materiaal dat geïndexeerd wordt door de ingebouwde zoekmachine. Maar deze zoekt net als Vista niet op gedeelde netwerkmappen.

Dat betekent dat diegenen met een gedeelde netwerkopslag hun mediabestanden niet kunnen indexeren. Gevolg hiervan is dat opgeslagen mp3-bestanden, Divx-films en ander digitaal materiaal op een NAS niet beschikbaar zijn binnen Media Center, en dat je geen gebruik kunt maken van de nieuwe functies in Media Player. Alleen Windows Home Servers zouden dit wel gaan ondersteunen, maar daar is op dit moment nog geen sprake van.

Verbetering: het configuratiescherm
Waar Windows 7 wel aanmerkelijk beter in presteert, is de configuratie. Een handige stap in de goede richting is de Device Stage, waarbij fabrikanten de automatische afspeelopties van hun apparaten beter kunnen instellen.

Vooropgesteld dat bij de test nog niet veel apparaten deze vernieuwing direct ondersteunen, blijkt het nut ervan wel als je bijvoorbeeld een printer installeert. In het overzicht van aangesloten apparaten wordt automatisch een afbeelding van de printer in kwestie gedownload en hoeven we niet meer naar een standaard printerpictogram te kijken. Buiten deze visuele verbetering krijgen we ook printerspecifieke opties, zonder dat we bij de fabrikant moeten zoeken naar stuurprogramma’s.

Hulp en ondersteuning
Een andere verbetering waar Microsoft al jaren op inzet, is de hulp en ondersteuning. In Vista werd de ondersteuning al verbeterd met de Probleemoplossing. Als je rapporten van crashes en problemen doorstuurt naar Microsoft, gaat je besturingssysteem met enige regelmaat controleren of er een oplossing voor de problemen is.

Bij Vista werden we zo met enige regelmaat op de hoogte gebracht van nieuwe stuurprogramma’s en nieuwe programmaversies. Hoewel daarbij gemeld moet worden dat de Nederlandse vertaling van de oplossing nog wel eens op zich laat wachten.

Waar in Windows 7 stevig op ingezet is, zijn troubleshooters: de dialogen waarbij je via vraag-en-antwoordmenu’s in de (deels online) hulpbestanden op zoek gaat naar een oplossing. De kwaliteit van deze probleemoplossers is behoorlijk verbeterd, voor een belangrijk deel door bij de vraag om hulp automatische scans te starten en zo oplossingen te bieden.

Problemenwizard
Een heel interessante nieuwe optie, die overigens ook zakelijk veel gebruikt zal worden, is de mogelijkheid om je stappen op te nemen, om zo het probleem te reproduceren. Met dit onderdeel kun je een filmpje opnemen van wat je doet op de desktop. Dat filmpje kun je doorsturen naar de ondersteuningsafdeling, of naar een goede computertechnische vriend. Deze kan dan precies zien wat je doet, en zo veel eenvoudiger een antwoord op je vraag formuleren.