Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Windows 7 mag dan wel alom geprezen worden voor zijn snellere opstart- en afsluittijden, volgens softwaremaker Iolo komt het nieuwe besturingssysteem toch trager op gang dan Windows Vista.

Iolo, een fabrikant van optimalisatiesoftware, zegt dat uit zijn labtesten is gebleken dat Windows 7 op een gloednieuwe machine een minuut en 34 seconden nodig heeft om op te starten. Vista houdt het op een minuut en 6 seconden.

De chronometer werd niet afgeklokt op het moment dat het desktopscherm verschijnt – bij een nieuwe installatie van Windows 7 is dat al na zo’n 40 seconden – maar pas op het moment dat het volledig bruikbaar is. “In een inactieve staat, met klokcycli die significant lager liggen.”

Volgende week meer
Iolo zal volgende week meer details geven over het onderzoek en de gebruikte methodiek. Het is dus nog afwachten hoe ze tot die conclusies gekomen zijn. Maar het is ongetwijfeld een doorn in het oog van Microsoft, dat Windows 7 in de markt wil zetten als een OS dat de basics beter onder de knie heeft dan vorige Windows-versies.

Windows 7 heeft wel als voordeel dat het uitstekend blijft werken zonder dat je elke dag hoeft te herstarten. De slaapmodus werkt bijzonder snel, en ook het wakker schudden van je systeem vergt weinig tijd.

Benchmarks na drie en zes maanden
Een oud zeer bij Windows-computers is dat de opstarttijden langer worden naarmate je de pc langer gebruikt. En ook dat is bij Windows 7 niet anders, volgens Iolo. Hun testmachine van drie maanden oud doet er een minuut langer over om te booten en is pas volledig rond na twee minuten en 34 seconden.

Iolo voegt er wel nog aan toe dat Windows 7 het beter doet dan Vista op de 3-maanden- en 6-maandenbenchmark. Afwachten met welke specifieke resultaten ze volgende week op de proppen komen.