USB 3.0 wordt werkelijkheid. Op het Intel Developer Forum (IDF), dat op 22 september start, worden de eerste toestellen met de supersnelle universele aansluiting voorgesteld.

De Universal Serial Bus haalt met versie 3.0 snelheden tot vijf gigabit per seconde. Dat is zo’n tien keer sneller dan de theoretische topsnelheid van 480 Mbps bij de huidige versie 2.0. Tegelijk springt de nieuwe technologie efficiënter met stroom om.

Onder meer Fujitsu zal op IDF een high-end videocamera, een laptop en een solid state drive op USB 3.0 voorstellen. Asus presenteert er zijn X58-moederbord met de nieuwe aansluiting.

De nieuwe standaard is een godsgeschenk voor videocamera’s die vaak ettelijke gigabytes aan data moeten versluizen. De eerste consumentenproducten komen naar schatting eind dit jaar of begin 2010 op de markt.

Compatibiliteit
USB werd al in 1996 ontwikkeld en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijde standaard voor het aansluiten van randapparatuur zoals printers en camera’s. Het grote voordeel is dat de aansluiting steeds compatibel blijft met oudere apparaten.