Minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft een plan klaar om alle elektronische communicatie te bewaren. Volgens De Tijd moet onder meer het e-mailverkeer twee jaar lang worden bijgehouden. Providers waarschuwen voor de kosten.

Naast het internetverkeer wordt onder meer bijgehouden wanneer iemand inlogt op het internet. De bedoeling is dat het gerecht de gegevens kan opzoeken in een databank van de operatoren. Een voorontwerp van de wet is al klaar.

De vereniging van internetproviders ISPA is alvast geen fan van het plan. De organisatie wil de gegevens maximaal zes maanden bewaren. Als justitie de gegevens langer wil bewaren dan dreigt de kostprijs daarvoor door te schuiven naar de consument.

Ook de privacycommissie vindt het plan te strikt. Zo schrijft De Tijd dat de commissie adviseert dat de gegevens na één jaar worden vernietigd.

Het is niet de bedoeling dat het gerecht en de politiediensten vrij kunnen rondkijken in de database. De procureur of onderzoeksrechter die iets wil opzoeken moet die aanvraag schriftelijk verantwoorden.