Minister van Justitie Stefaan De Clerck werkt aan een wettelijk kader om Skype te kunnen afluisteren. Dat schrijft De Morgen. Criminelen gebruiken de Voip-dienst om telefoontaps te ontwijken.

Het was Open VLD-senator Paul Wille die er in een parlementaire vraag op wees dat het afluisteren van vaste en mobiele telefoons kan omzeild worden. Tegelijk beseft hij dat het technisch niet eenvoudig is om dat te doen.

In zijn antwoord zegt Minister De Clerck dat hij werkt aan een nieuw Koninklijk Besluit waarbij de internetproviders verplicht zijn om technische bijstand te geven. "Hoewel het aftappen van Skype-gesprekken wettelijk toegestaan is, schort het op technisch vlak. Onderscheppen van Skype-gesprekken betekent dat je het internetverkeer moet onderscheppen. Dat vergt een gestructureerde medewerking van de operatoren."

2003
Het Koninklijk Besluit dat vaste en mobiele operatoren verplicht om mee te werken met telefoontaps dateert uit 2003. "Toen was de technologie wellicht nog niet zo vergevorderd om aan te nemen dat je ook zou kunnen telefoneren via internet", zegt De Wille aan De Morgen.

1995
Dat klopt echter niet helemaal. Skype werd weliswaar pas in 2003 opgericht, waarna het al snel een hype werd. Telefoneren over het internet bestaat echter al langer. Zo is het al jaren ingebakken in het chatprogramma MSN (nu Live Messenger). De eerste Voip-applicatie dateert zelfs al van 1995 en was afkomstig van het Israëlische Vocaltec.

De Belgische justitie is niet de eerste die haar tanden stukbijt op Skype. Zo klaagde de Duitse politie in 2007 al dat de encryptie van het programma te moeilijk is om te kraken.