Op het internationaal ruimtestation ISS wordt een nieuw netwerkprotocol getest. Hierdoor kunnen astronauten binnen een jaar internettoegang krijgen. Dat schrijft de Australische site Itnews.com.

Het gaat om disruption tolerant networking, kortweg DTN. Dit is een communicatieprotocol net zoals TCP/IP, dat momenteel de standaard is voor internet (op aarde althans).

Het grote verschil is dat DTN rekening kan houden met verstoorde communicatie. Als het ISS door de ruimte zweeft, kan de verbinding immers gemakkelijk verbreken, wat tot veel dataverlies kan leiden.

Pakketten in wacht
Volgens Itnews wordt dat opgelost door datapakketten in een wachtrij te plaatsen tot de omstandigheden goed zijn om te verzenden. Hiermee kan een onderbreking van zelfs enkele dagen geen probleem vormen om informatie door te sturen.

De technologie is in mei naar het ISS gestuurd. Men spreekt nu van de eerste interplanetaire node. Momenteel wordt DTN vooral getest op stabiliteit. Daarbij wordt er gekeken naar routing, benaming, adressering, beveiliging en de kwaliteit van de dienst.

Open standaard
DTN wordt ontwikkeld als een open standaard. Dat sluit latere commerciële toepassingen (bijvoorbeeld surfen in het vliegtuig) niet uit. Ook zijn er gesprekken met Europese en Japanse ruimtevaartorganisaties om het protocol te gebruiken. Als alles goed gaat, kunnen astronauten dan binnen een jaar ook in de ruimte surfen op het web, en spam ontvangen.