Onderzoeksbedrijf Nextgen Research heeft een deuk geslagen in de hoop dat robots op korte termijn komen helpen in huis.

In het nieuwe rapport Personal Robotics 2009 zegt het bedrijf dat de wereldmarkt voor privérobots tegen de vijf miljard dollar waard zal zijn in 2015. Dat is slechts een miljard dollar meer dan de markt nu al waard is.

Nextgen verwacht dat er 25 miljoen robots verscheept worden in 2015, tegenover 9 miljoen dit jaar. Op zich is dat een interessante groei, maar een stevige duik als het afgezet wordt tegen de vijftien miljard dollar die Nextgen twee jaar geleden raamde. De verandering in de inschatting lijkt vooral een gevolg van de recessie. Ook is de markt voor privérobots niet zo snel doorontwikkeld als werd verwacht.

Speelgoed
Onder ‘persoonlijke robots’ vallen alle apparaten die een specifieke taak hebben, zoals de Roomba-stofzuiger van Irobot, evenals robots voor vermaak, onderwijs en controle op afstand (telepresence). Maar robots die één taak kunnen uitvoeren zijn slechts speelgoed, ze zijn nog niet nodig.

"Mensen hebben niet genoeg geld over voor een apparaat dat ze eigenlijk al hebben, maar in een andere vorm", zegt Larry Fisher, onderzoeksbaas bij Nextgen. "Een paar honderd dollar uitgeven aan nog een stofzuiger of vloerschrobber willen ze niet. Dat is leuk om te hebben, maar geen noodzaak." Roomba-robots variëren in prijs van 285 tot 455 euro.

Toch zijn taakgerichte robots als de Roomba het best opgewassen tegen een slechte economie. "De taakgerichte markt is waar op dit moment geld aan verdiend wordt", zegt Fisher. Het doet Irobot ook geen kwaad dat het bij de regering en industrie klanten heeft. Het levert zelfs aan het Pentagon.

Dinosaurus
Echt robotspeelgoed is het kwetsbaarst als consumenten de hand op de knip houden. Ugobe, de maker van de uiterst gehypete Pleo-robotdinosaurus, is dit voorjaar bankroet gegaan na tegenvallende kerstverkopen.

Speelgoedmaker Wowwee weet niet veel terrein te veroveren met de telepresencerobot Rovio. De Rovio laat zich het best omschrijven als een webcam op wieltjes. "Rovio doet het OK, maar de prijs is te hoog tijdens een recessie", zegt Fisher. De ontwikkeling van de vergelijkbare Connectr van Irobot staat voorlopig in de wachtrij.

Butler laat op zich wachten
Telepresencerobots zullen waarschijnlijk de hoofdrol spelen in de volgende groeifase van de robotmarkt. Volgens Nextgen is dat over ongeveer tien jaar.

Huisbezitters kunnen met deze robots een oogje op hun eigendom houden als ze aan het werk of op vakantie zijn. Ook kunnen gezinnen via zulke apparaten in contact staan met hun grootouders. Een aantal mensen in de industrie ziet dit als een potentiële groeimarkt. Robots zouden voor de ouder wordende babyboomers vermaak en communicatie kunnen verzorgen.

Voorlopig liggen er nog geen butlerrobots in het verschiet. Dat soort handigheid ligt ver buiten het bereik van robots met consumentenprijzen. Ook is de rekenkracht van huidige computers nog niet voldoende. Fisher zegt daarom dat je vóór 2015 nog geen robots met armen en benen zult zien die meerdere taken kunnen vervullen.

External links

Personal Robotics 2009