Op een bijeenkomst van Beltug, de Belgische vereniging van professionele telecomgebruikers, heeft een Belgacom-topman vanochtend opmerkelijke uitspraken gedaan over de prijs van breedband. De strekking: internet in België is niet duur, want Belgen verdienen meer.

Jurgen Massie, Belgacoms directeur regulatie, kreeg de vraag waarom internet bij ons duurder is dan in andere Europese landen. "Het is moeilijk te vergelijken", antwoordt hij. "Want het Belgisch inkomen is relatief hoog. Het deel dat we uitgeven [aan breedband] is dus groter."

De uitspraak kan misschien wel opgaan voor een aantal Europese landen. Maar de redenering loopt al meteen spaak als we naar onze noorderburen kijken. Hier is de levensstandaard vergelijkbaar. Toch kan je er aan dezelfde snelheid surfen zonder downloadlimiet. Dat terwijl de prijs al gauw meer dan een derde lager ligt.

Om vergelijkende cijfers te vinden over de lonen in beide landen, nemen we contact op met de statistiekendienst van de FOD Economie. Die vertelt ons dat de gemiddelde Nederlander in 2005 zo’n 39.100 euro verdiende. De Belg moest het stellen met 35,849 euro.

Recentere cijfers tonen een andere situatie aan, maar volgens de FOD Economie zijn die niet vergelijkbaar omdat de berekening anders is.

"Geen nood aan meer volume"
Ook de downloadlimiet kwam vanmorgen ter sprake. Zo is België samen met Portugal een van de weinige landen in Europa waar de grote operatoren het dataverbruik beperken.

Toch is verandering niet nodig volgens Belgacom. Volgens Massie is er "geen nood aan meer volume". "Als we kijken naar de downloadlimiet, dan zien we dat de hoeveelheid voor de meeste mensen wel volstaat."

External links

Belgacom