Eurocommissarissen Viviane Reding en Maglena Kuneva hebben voorgesteld dat de consumentenbescherming voor producten in de EU ook gaat gelden voor software. De voorgestelde wetswijziging is onderdeel van een actieplan om gaten in de bescherming van consumenten te dichten.

Een prioriteit binnen dit actieplan is om de principes van consumentenbescherming uit te breiden naar licentieovereenkomsten voor producten zoals antivirussoftware en computerspellen. Volgens de commissarissen zou een licentie dezelfde basisrechten moeten garanderen als een normaal product. Oftewel het recht op een product dat werkt met eerlijke commerciële voorwaarden.

Vertrouwen opbouwen
Commissaris Kuneva stelt dat meer verantwoordelijkheid voor softwaremakers, en leveranciers van digitale diensten, consumenten meer keuze zal bieden.

"Als we willen bereiken dat consumenten goed rondkijken en de mogelijkheden van digitale communicatie goed benutten, dan moeten we hun rechten garanderen", zegt Kuneva. "Dat betekent dat we rechten moeten opstellen die overeenkomen met de hoge standaard die nu al in winkels geldt. Het internet biedt consumenten alles, maar we moeten vertrouwen opbouwen, zodat mensen met een gerust hart kunnen winkelen."

"Geen broodroosters"
De Business Software Alliance (BSA), de organisatie die de belangen van softwarefabrikanten als Apple, IBM en Microsoft behartigt, heeft kritiek op de voorstellen.

"Digitale inhoud is geen tastbaar goed en kan niet op dezelfde manier beoordeeld worden als broodroosters", stelt Francisco Mingorance van de BSA. "De makers van digitale inhoud kunnen niet met een grote mate van zekerheid voorspellen hoe hun producten gebruikt gaan worden, en hoe ze potentieel presteren."

Mingorance zegt dat de prestaties van software afhangen van de omgeving waarin gewerkt wordt, hoe de code wordt geüpdatet en of het mogelijk is om de software aan te passen als deze wordt aangevallen.

Volgens Mingorance zou de voorgestelde regelgeving gelden voor zowel openbron- als gesloten software, inclusief producten in bèta.

Twee jaar garantie
Op dit moment dekt de garantiewetgeving in de EU fysieke producten standaard twee jaar af. Deze eis uitbreiden naar software zou de keuze voor consumenten beperken, omdat licenties dan uitgebreid moeten worden naar twee jaar, voegt Mingorance toe.

"Het bereik uitbreiden verplicht ondernemingen om updatediensten voor contracten voorbij de termijn aan te bieden, en dat beperkt het aanbod", zegt Mingorance. "Het is alsof je een zomerhuisje huurt voor een maand en dan verplicht bent de huur nog eens 23 maanden te betalen."

Daar komt volgens Mignorance bij dat regulatie van consumentensoftware kan leiden tot minder interoperabiliteit tussen softwarepakketten, omdat fabrikanten de toegang die derden tot hun producten hebben gaan beperken.

Softwaremakers zijn al tijden tegen het accepteren van verantwoordelijkheid voor de veiligheid en efficiency van hun code. Linux-kernelontwikkelaar Alan Cox stelde in 2007 voor een comité van het Britse House of Lords dat ontwikkelaars van zowel gesloten als openbronsoftware niet verantwoordelijk gehouden mogen worden voor hun code.

External links

Europese garantiewetgeving