Beveiliger Symantec heeft bevestigd dat computers die geïnfecteerd zijn met Conficker omgetoverd worden in spamservers. Het gaat om de installatie van de Waledac-worm. Die verstuurt spam zonder dat de gebruiker van de computer daar erg in heeft.

"Ga ervan uit dat deze verandering geleidelijk gaat over een langere tijd, het zal geen snelle of agressieve wijziging zijn", waarschuwt Vincent Weaver, vicepresident van Symantec Security Response, over de verandering in Conficker.

Volgens een ander beveiligingsbedrijf, Trend Micro, installeert Conficker ook malware die zich voordoet als antivirussoftware.

Eerder deze maand stelde Paul Ferguson, een onderzoeker bij Trend Micro van geavanceerde dreigingen, dat Conficker en Waledac van dezelfde auteurs afkomstig zijn. Waledac wordt door sommige experts gezien als een nieuwe versie van Storm, een van de succesvolste e-mailwormen ooit.

Storm werd in 2007 gelanceerd en nam acht procent van alle malware-infecties wereldwijd voor zijn rekening. De eerste variant van Waledac werd in april 2008 waargenomen. Deze spambot heeft veel trekjes van Storm, inclusief de hoge infectiegraad.

External links

Symantec Conficker-pagina