Meer dan 66 procent van de Belgische computergebruikers voelt zich gefrustreerd als zijn pc te traag werkt. Dat blijkt uit een onderzoek van softwaremaker Symantec. De antivirusproducent ondervroeg 200 Belgen over hun computergebruik.

Zestig procent van de respondenten vindt dat zijn computer in de loop van de tijd trager is geworden. Voor 40% is die frustratie zijn grootste motivatie om een nieuwe pc aan te schaffen. Belgen lijken wel op de hoogte te zijn van het belang om pc’s te onderhouden: de helft van de respondenten beweert maandelijks zijn pc te onderhouden, door bijvoorbeeld ongebruikte programma’s en bestanden te verwijderen of op virussen te scannen.

Op de vraag van Symantec of de respondenten een softwarepakket dat naast beveiliging ook voor pc-onderhoud zorgt zouden gebruiken, antwoordde 63% positief. Symantec biedt zelf zo’n pakket aan: Norton 360.

Belgen maken te weinig back-ups
Bijna een op drie respondenten zegt nooit te back-uppen. Belgen lijken dus niet van back-ups te houden. De belangrijkste redenen daarvoor zijn gebrek aan tijd, gebrek aan kennis over back-ups en gewoon stomweg vergeten te back-uppen. De respondenten die wel back-ups maken, doen dat niet regelmatig genoeg, aldus Symantec. 40% onder hen doet dat maar één keer per jaar of seizoen. Nog eens 40% maakt één keer per maand back-ups. De resterende 20% doet dat op wekelijkse basis.

Uit het onderzoek blijkt verder nog dat 87,5% van de ondervraagden het belangrijk vindt om de gevaren van het internet goed te begrijpen. Die cijfers komen overeen met die van het onderzoek dat de Clickx-redactie enkele weken geleden zelf deed bij zijn lezers. Daaruit bleek dat praktisch elke respondent een virusscanner geïnstalleerd had.