Een ware cultuurhistorische schatkist aan print-, audio- en videomateriaal van over de hele wereld is sinds dinsdag gratis online beschikbaar. Het gaat om de World Digital Library, een initiatief van Unesco en 32 andere instituten.

De Library is een openbare database met manuscripten, kaarten, zeldzame boeken, films, audiofragmenten en foto’s, afkomstig uit bibliotheken en archieven van over de hele wereld. Het publiek heeft onbeperkt en gratis toegang tot het ingescande of gefotografeerde materiaal.

 

Gebruiksvriendelijk
Het heeft er alle schijn van dat de website zal uitgroeien tot een geliefde kennisbron voor wetenschappers, studenten en andere geïnteresseerden. De site is namelijk zeer gebruiksvriendelijk. De indeling is helder. Bladeren door items gaat vlot en zoekacties worden snel en correct uitgevoerd. Wel kan het openen van lijvige documenten en inzoomen op pagina’s even duren.

Momenteel bevat de database 1.170 items, waarvan sommige duizenden jaren oud zijn. Ze kunnen worden gefilterd naar plaats, tijd, onderwerp, type of instituut. Bij ieder item staat een uitgebreide beschrijving met kenmerken.

Duivel
Opvallende bezittingen zijn de vroege foto’s van Latijns-Amerika, Arabische wetenschappelijke manuscripten en de Hyakumanto Darani, een publicatie uit het jaar 764. Tot de verbeelding spreekt ook de dertiende-eeuwse Devil’s Bible van de Nationale Bibliotheek van Zweden (zie hieronder).

Gelikte online wereldbibliotheek geopend 

Respect
Het idee om een World Digital Library te creëren, is al in 2005 geopperd. Het project wil begrip en respect tot stand brengen voor de verschillende culturen wereldwijd. De website functioneert dan ook in het Engels, Arabisch, Chinees, Frans, Portugees, Russisch en Spaans – al bevat de database content in veel andere talen.

External links

World Digital Library