Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Hoe goed is internettend Vlaanderen beveiligd? Dat vroegen we ons op de redactie van Clickx af. Uit het onderzoek dat daarop volgde bij onze lezers, blijkt één belangrijke conclusie: virussen maken weinig kans. We schotelden 817 lezers een uitgebreide vragenlijst over beveiliging voor, en met de resultaten van dit onderzoek gingen we aankloppen bij de fabrikanten van beveiligingssoftware.

Op een enkeling na gebruikt iedereen een beveiligingsprogramma op zijn computer. Daarbij is betaalde software net iets populairder dan gratis software. De voorkeur van de meeste mensen gaat uit naar een zelfgekozen combinatie van antivirus-, antispyware- en firewallsoftware. Veertig procent gaat voor een alles-in-een oplossing in de vorm van een beveiligingssuite. 

Meer dan 90% van de respondenten scant de computer regelmatig op virussen en malware en leest de meldingen van de scanner aandachtig. Opsteker voor de beveiligingsindustrie: 85 procent begrijpt de vaak behoorlijk technische meldingen.

Wouter van Vloten van Symantec: "Wij vinden deze resultaten zeer interessant. Het lijkt erop dat de Belgische gebruikers een zeer goede kennis hebben op het gebied van online bescherming."

Dat de bescherming noodzakelijk is blijkt uit de uitkomst dat meer dan een derde van alle gebruikers in het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een virus. Daarvan geeft tien procent aan dat de schade die dit virus berokkende ernstig tot zeer ernstig was.

Valse viruswaarschuwingen in de mail
Viruswaarschuwingen via de mail komen nog steeds met regelmaat binnen. In bijna alle gevallen gaat dit om nepberichten die de gebruiker oproepen om kritische systeembestanden te wissen, of die een virus aankondigen dat compleet niet bestaat.

Negentig procent van alle respondenten kreeg in het afgelopen jaar dergelijke waarschuwingen binnen. Van de ontvangers kan toch bijna niemand zich inhouden, want slechts 10% negeert deze mails. Bijna drie kwart van de lezers nemen de mail aandachtig door en twintig procent stuurt de waarschuwing door naar familie en vrienden.

Tijdens het surfen komt de zorgvuldigheid van de internetgebruiker echt naar voren, hoewel daar een stukje angst niet te ontkennen is. Slechts twintig procent van de respondenten denkt veilig op onbekende links te kunnen klikken als er een degelijk beveiligingsprogramma geïnstalleerd is.Een nog kleiner percentage, vijf procent, gelooft dat een computer zonder beveiliging virusvrij kan blijven.

Van Vloten: "Wat ik erg interessant vind, is dat het online publiek erg voorzichtig is op het internet. Zo klikken zij niet op verdachte hyperlinks. Belangrijker nog, ze begrijpen wat ze online doen, wat hun verantwoordelijkheid is."

Is het einde van internet nabij?
Een overweldigende meerderheid van de respondenten, 81 procent, denkt dat er virussen bestaan die de hardware van een computer permanent kunnen beschadigen. Dat is veel. Buiten het CIH-virus om, dat de BIOS van een computer wist (waardoor het systeem alleen nog door experts te herstellen is), zijn er namelijk geen virussen buiten testlaboratoria die de hardware beschadigen.

Een kleiner aantal, bijna 52 procent van de respondenten, denkt dat er ooit een virus zal circuleren dat internet en de (wereld)economie kan platleggen. Benjamin Verduijn van beveligingsbedrijf BullGuard: "Armageddon spreekt altijd tot de verbeelding. Is het technisch mogelijk? Ik denk het wel. Zal het ooit gebeuren? Ik denk het niet. Beveiliging is nu zo ver opgeschoten dat aanvallen vooral geïsoleerd succes hebben. Om de wereldeconomie plat te leggen heeft een virus tijd nodig, tijd die het niet krijgt omdat wij in de industrie niet allemaal tegelijk een maand op vakantie gaan. Maar weet ik het zeker? Uiteraard niet."

Moet de overheid ingrijpen?
Met een flinke meerderheid vindt 86 procent van de ondervraagden het de verantwoordelijkheid van de overheid om op te treden tegen virussen en tegen de makers ervan. Verduijn: "Dit is een interessante. Zeer duidelijke stellingname van de deelnemers. Ik denk dat iedereen het erover eens is dat virusmakers vervolgd moeten worden. Het echte hangijzer is of overheden ook de verantwoordelijkheid voor een veilig internet op zich moeten nemen. Dus ook preventief moeten handelen."

"Moeten overheden mensen verplichten ook op de digitale snelweg gordels te gebruiken? Of wellicht meer eisen stellen aan internetproviders? Misschien zelfs providers verantwoordelijk stellen voor de rotzooi die over hun netwerken wordt verspreid? In principe vind ik dat internet zo min mogelijk aan banden gelegd moet worden. Maar er zijn natuurlijk grenzen en je kan je op een gegeven moment afvragen of er niet ingegrepen moet worden."

Clickx-lezers geven het goede voorbeeld
De kans dat er een sterker overheidsoptreden komt, is zeer groot. Zeker omdat in EU-verband nu al wetgeving in de maak is die providers verantwoordelijk maakt voor privégegevens die ze binnen hun eigen netwerk in beheer hebben, zoals webmail-accounts, online back-ups en accountgegevens.

Symantec sluit af met een zeer positieve analyse. Van Vloten: "Het Belgisch online publiek lijkt een voorsprong te hebben op het gebied van online opvoeding en verantwoordelijkheid. Belgische gebruikers geven zo het goede voorbeeld aan Europa."

Hieronder vind je de gedetailleerde resultaten van ons onderzoek.

 

 

External links

Clickx-beveiligingsonderzoek: resultaten (pdf)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.