pinguïns linux

Dankzij zijn open karakter bestaan er erg veel applicaties voor Linux. Deze software mag niet op je computer ontbreken.

Als je onze reeks over Linux-applicaties trouw gevolgd hebt, dan weet je ondertussen al welke software je kan aanboren als alternatief voor Microsoft Office, Adobe Photoshop of Skype. In dit artikel bespreken we twee andere toepassingen die de overgang van Mac of Windows naar Linux vergemakkelijken: BleachBit en Shutter.

bleachbit

BleachBit

Met BleachBit kan je net zoals met CCleaner voor Windows je harde schijf opruimen. De applicatie zal je harde schijf scannen en onbelangrijke bestanden opsporen, van weg te gooien tijdelijke bestanden tot cookies en je browsergeschiedenis. Net zoals zijn tegenhanger scant het programma eerst de mogelijk te verwijderen bestanden en toont hij wat je kan buitengooien vooraleer je ook echt de bezem door je computer haalt.

Ook definitieve verwijdering is mogelijk met BleachBit, via de “shredder”-functie die verwijderde bestanden voor eens en voor altijd uit het geheugen schrapt. Gebruikers met programmeerkennis kunnen met de command line interface aan de slag om de software verder te automatiseren.

shutter linux

Shutter

Shutter is een screenshotapplicatie voor Linux-besturingssystemen. Via de software kan je screenshots nemen van het volledige scherm, een afgebakend deel daarvan, of een venster van een programma. Verder geeft Shutter je ook de mogelijkheid om de screenshots te bewerken door bijvoorbeeld notities op het beeld toe te voegen of markeringen aan te brengen.

Wanneer je klaar bent met het bewerken van je afbeelding, kan je deze uploaden naar een website via de applicatie. Shutter maakt het daarmee overbodig om nog eens een extra bewerkingsprogramma als GIMP op te starten om dergelijke aanpassingen uit te voeren op je screenshots.

Ben jij een Linux-gebruiker en wil je meer handige applicaties leren kennen? Lees dan zeker onze andere drie delen.