Op Linux zijn vele pareltjes van applicaties te installeren. Omdat er zo veel zijn, leek het ons handig om je alvast op weg te helpen met enkele van onze favorieten. Doe er je voordeel mee.

QupZilla

Qupzilla is één van de lichtste browsers die je voor Linux kan terugvinden. Jammer genoeg ondersteunt QupZilla geen extensies. Aangezien de browser standaard een hoop functies heeft, waaronder het blokkeren van advertenties, is dit voor de gemiddelde gebruiker echter geen probleem.

Hoe dan ook ben je beter af dan met browsers als Chrome of Edge die erg veel rekenkracht van je computer inpikken. Een alternatief voor wij nog lichter wil gaan, is Opera. Die bekende browser biedt echter ook minder functionaliteit dan deze  QupZilla

qupzilla

LibreOffice

Ondanks het feit dat LibreOffice volledig gratis is, bevat het zowat alle functies die je bij Microsoft Office kan terugvinden. Het bevat de applicaties Writer, Calc, Impress en Draw, waarmee je onder andere tekstdocumenten kan maken. Ook kan je bestandsformaten bekend van Office, zoals doc en xlsx, openen met de software.

LibreOffice begon jaren geleden onder dezelfde paraplu als OpenOffice – daar heb je vast al van gehoord. Door een splitsing in de ontwikkelaarsgemeenschap gaat LibreOffice nu verder onder eigen naam. OpenOffice bloedt ondertussen dood; zelfs beveiligingsupdates komen bijna niet meer uit.

libreoffice-linux-003

Ben jij een Linux-gebruiker en wil je meer handige applicaties leren kennen? Lees dan zeker onze andere drie delen.