camera

Het opnemen van scherm van je Androidtoestel was ooit een huzarenklus waarbij je toegang tot de root van je smartphone moest krijgen. Gelukkig is dat sinds KitKat (Android 4.4) een stuk gemakkelijker. Google voorziet nu zelf tools om een schermopname op Android te maken.

Je hoeft er niet meer voor in de root te duiken, maar Googles officiële software is nog altijd erg omslachtig. De functie is een onderdeel van de Android Debugging Bridge, software waarmee je je smartphone vanop een pc kan beheren. Je moet dus eerst een programma installeren op een computer, waarna je vervolgens via de opdrachtregel je smartphone kan aansturen. Er zijn echter ook heel wat apps in de Google Play Store te vinden die hetzelfde doen zonder dat je er je pc moet bij betrekken. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

AZ Screen recoder

AZ Screen Recorder is gratis te downloaden via de Google Play Store. De app is gebruiksvriendelijk en bevat heel wat functies. Je kan upgraden naar een premiumversie met geavanceerde opties en zonder reclame voor 3,29 euro. Wanneer je de app opent, zal er op de homepage van je smartphone een overzicht van acties verschijnen. AZ Screen Recorder kan zowel screenshots nemen (de groene knop) als opnames maken (de rode knop). Open je de instellingen via het radartje, dan zal je meteen merken dat je heel wat kan aanpassen.

az screen recorder

Onder de controleopties kan je de encoder instellen, de knop Stop notificaties leidt je naar een menu waarin je de acties kan inschakelen waarop de app reageert. Onder videoconfiguratie kan je resolutie, frames per seconden, bitrate, de oriëntatie van je scherm en de time-lapse naar je voorkeur aanpassen. Verder is er ook een optie om aanrakingen op het scherm te tonen in je video, en om de opnametijde op het scherm te tonen. Het invoegen van tekst en een logo behoort ook tot de mogelijkheden.