[download_file]Er zijn genoeg taken die je met een zekere regelmaat op je pc uitvoert. Routineklussen dus en wie laat die nou niet graag aan iemand anders over? Aan Task Till Dawn bijvoorbeeld, want die heeft zich zich tot een overzichtelijke takenplanner ontpopt (met een duidelijke zinspeling overigens op de gekende frase ‘from dusk till dawn’).

Windows heeft weliswaar een eigen taakplanner ingebouwd, maar niet iedere gebruiker vindt die even overzichtelijk. Task Till Dawn, beschikbaar voor Windows en MacOS,  is iets duidelijker. Meteen na de installatie vraagt de tool je of je die automatisch met Windows wil laten opstarten en – netjes – of je die automatisch ook op updates wil laten controleren. Daarna kan je aan de slag.

Initieel bevat Task Till Dawn geen enkele ingeplande taak, en dat is maar logisch. Het komt er dus op aan zelf een of meerdere taken te creëren. Je legt alle nodige stappen en onderdelen hiervoor vast op een viertal tabbladen. Allereerst selecteer je een bestand of een applicatie, vervolgens geef je aan wanneer je die wil openen (met het standaard gekoppelde programma) of uitvoeren. Dat kan op regelmatige tijdstippen zijn, maar bijvoorbeeld ook op een welbepaalde dag of tijdstip. Je kan bijvoorbeeld ook nog aangeven dat je de taak maar x-keer wil uitgevoerd zien, waarna die zichzelf automatisch zal verwijderen. Ten slotte maak je nog duidelijk wat er moet gebeuren als er een probleem optreedt waardoor de taak niet succesvol kan worden uitgevoerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk een andere applicatie te starten in dat geval.

Alle ingeplande taken worden netjes opgelijst en kan je op elk moment manueel starten, maar ook bewerken en dupliceren. Dit laatste is handig als je een tweede, gelijkaardige taak wil creëren.

Task Till Dawn zal je niet vlug gebruiken of nodig hebben als je de Windows taakplanner al aardig in de vingers hebt. Vind je die echter wat complex, dan heb je wellicht een betere partij aan deze gratis tool.