Etcher 1.0.0 bèta 17

Op het internet vind je heel wat installatie-cd’s die je in de vorm van een beeldbestand kan downloaden. Met speciale brandsoftware zet je die dan om naar een opstartbare cd of dvd. Een bootable usb-stick is echter vaak handiger, want compacter en sneller. Met Etcher zet je zo’n beeldbestand moeiteloos op een stick.

Etcher, dat beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux en dat zich ook als een portable versie laat downloaden, laat zich in drie eenvoudige stappen bedienen. Allereerst verwijs je naar het beeldbestand. Dat kan een iso zijn, maar net zo goed ook een img-, zip-, bz2-, dsk-, etch-, gz-, hddimg-, raw- of xz-bestand.

Vervolgens selecteer je het gewenste opslagmedium: een usb-stick of een geheugenkaartje. Je krijgt automatisch een melding te zien als een bepaald medium te weinig opslagruimte bevat voor het beoogde beeldbestand. Na je bevestiging hoef je dan maar de Flash!-knop in te drukken en Etcher doet de rest. De voortgang van het proces wordt percentagegewijs weergegeven, inclusief een inschatting van de resterende duurtijd en de gemiddelde schrijfsnelheid. Houd er wel rekening mee dat alle gegevens op het gekozen doelmedium zonder meer worden overschreven. Na afloop wordt de inhoud snel nog gevalideerd en als alles goed bevonden is, wordt het medium ook netjes ontkoppeld. Deze beide functies kan je echter uitschakelen als je dat verkiest.