PDFescape Desktop 1.0.16.29260

PDF-documenten zijn alomtegenwoordig en met PDFescape Desktop for Windows heb je niet alleen een degelijke tool om PDF’s weer te geven, maar vooral ook een handig instrument om PDF’s (op basis van andere bestandsformaten) te creëren en te combineren.

Voor alle duidelijkheid: de gratis versie van PDFescape Desktop heeft enkele opvallende beperkingen ingebouwd die je niet terugvindt in de commerciële varianten Premium (circa 3 $ per maand) en Ultimate (circa 6 $ per maand). Je kan weliswaar gratis aan de slag met deze meer potente broertjes maar na enkele dagen val je automatisch terug op de uitgeklede versie. Vervelend is wel dat alle opties zichtbaar blijven en dat je bij het opstarten van zo’n functie dan telkens de melding krijgt dat je hiervoor eerst geld op tafel moet komen.

Wat kan je dan wél met de gratis versie? PDF’s openen uiteraard, waarbij je in het navigatiepaneel ook miniatuurpagina’s kunt opvragen, en verder nog bookmarks, links, eventuele lagen, handtekeningen, bijlange en commentaar. Een zoekfunctie ontbreekt evenmin.

Het wordt pas echt interessant als je PDF’s wil samenstellen. PDFescape Desktop laat je namelijk toe uit meer dan 300 verschillende bestandsformaten te putten om die vervolgens, met een paar muisklikken, naar een pdf-document om te zetten. Het is tevens mogelijk diverse uiteenlopende bestanden tegelijk te selecteren om die dan naar één groot PDF-document te converteren, waarbij je zelf de gewenste volgorde van de bestanden in dat document bepaalt.

Verder installeert PDFescape Desktop ook nog een virtuele PDF-printer, zodat je documenten rechtstreeks vanuit zowat elke applicatie naar een pdf-document kan ‘afdrukken’. Weliswaar nuttig maar natuurlijk niet meer zo spectaculair sedert zo’n functie in de nieuwste versie van Windows 10 zit ingebakken.